Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projektno finansiranje

03. 09. 2015. Ljubovija

Izvor: UNS

Predsednik opštine Ljubovija: Medijski konkurs tek kad opština obezbedi sredstva

„Prilikom usvajanja budžeta opštine Ljubovija, prethodno rukovodstvo nije poštovalo zakonske odredbe koje se odnose na planiranje sredstava za projektno sufinansiranje, a od maja ove godine, kada je došlo do smene vlasti, moramo sprovoditi već započete projekte. Prepoznali smo potrebu sufinansiranja medijskih projekata i čim se stvore uslovi, raspisaćemo konkurs za sufinansiranje“, odgovorio je Koaliciji novinarskih i medijskih udruženja predsednik opštine Ljubovija Miroslav Mićić.

Mićić je Koaliciji naveo da opština Ljubovija spada u manje lokalne samouprave i da njen budžet za ovu godinu iznosi 645.041.650 dinara.

„Sadašnje rukovodstvo mora da sprovodi projekte koji su započeti u ranijem periodu u skladu sa zakonima koji uređuju izvršenje preuzetih obaveza i nismo bili u mogućnosti da deo sredstava preusmerimo za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja“, rekao je Mićić.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) pozvala je lokalne samouprave koje to do sada nisu učinile da raspišu konkurse za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

U pismu upućenom predsednicima opština i gradonačelnicima u Srbiji, Koalicija je  podsetila da novi medijski zakoni predviđaju povlačenje države na svim nivoima iz vlasništva nad medijima, ali nikako ne i ukidanje odgovornosti republike, pokrajine i lokalne samouprave za informisanje građana.

“Ta odgovornost se sada realizuje kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i nezavisne komisije za vrednovanje predloga projekata”, navela je Koalicija.

Novinarska i medijska udruženja pozvala su lokalne samouprave da sredstva koja budu opredeljivale za medijske sadržaje po konkursima ne budu simbolična, već u onom obimu koji će obezbediti ostvarenje javnog interesa u sferi informisanja na teritoriji lokalne samouprave, ali i omogućiti da građani budu informisani o stvarima od lokalnog značaja.

Koalicija je preporučila da lokalne samouprave za javno informisanje putem konkursa izdvajaju minimalno dva odsto ukupnog budžeta opštine ili grada.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten