Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Usluge

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

11.12.

2015.

anonymous007 [neregistrovani] u 22:31

PINK3

Imate li snimak razgovora Vukasina Obradovica i Ksenije Vucic u emisiji Pravac?

Nažalost nemamo.

Odgovori
pon

09.02.

2015.

ALIMS [neregistrovani] u 12:58

Neprofesionalan odnos redakcije Blic

Poštovani,

Zelimo da vam pokazemo neprofesionalan, nehuman, povrsan i nadasve prizeman odnos redakcije Blic od koje smo trazili objavljivanje demanta povodom skandaloznog teksta oko bezbednosti lekova u Srbiji. Odgovor ALIMS poslali smo 03.02.(saljemo vam ga u nastavku)do danas nema nikakve reakcije pomenutog urednistva ciji je sraman tekst izasao 02.02.15. sireci najgrublje neistine i paniku medju stanovnostvom.http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/531265/Truju-nas-stetnim-lekovima

Postovani,

Obraćamo vam se povodom teksta pod naslovom „Truju nas štetnim lekovima“ objavljenog u dnevnom listu Blic, 02.02.2015. kao i navoda u rubrici „Pobednik/Gubitnik“ objavljenih u istom listu 03.02.2015. godine. U ovim tekstovima se na najgrublji način iznose teške i neosnovane optužbe na račun Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i njenog direktora Spec.dr.med. Saše Jaćovića, i obmanjuje i uzbunjava javnost iznošenjem netačnih informacija koje imaju ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.
Pre svega, na više mesta u pomenutim tesktovima se navodi da Agencija nije povukla sa tržišta Srbije određene lekove i da time ugrožava, odnosno “truje” građane Srbije. Ovo je aposolutna neistina pošto je u našoj zemlji Ministarstvo zdravlja Republike Srbije a ne Agencija organ koji je nadležan da donese odluku o povlačenju ili nepovlačenju ovih lekova. Uloga Agencije, za razliku od nekih drugih Agencija u regionu ili Evropskoj uniji je samo da da predlog Ministarstvu o eventualnom povlačenju sa tržišta lekova.
Ta nadležnost je eksplicitno navedena u članu 135. Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima („Službeni glasnik RS“, br. 30/10 i 107/12) u kojem stoji: “Nadležno ministarstvo dužno je da zabrani i naredi da se povuče lek sa tržišta,” što ono čini, između ostalog, i na predlog Agencije. Takođe u pomenutiom članu piše i da: “Nadležno ministarstvo povlači samo određene serije leka koje ispunjavaju neki od uslova iz stava 1. ovog člana ili u potpunosti povlači lek sa tržišta. Pravno lice koje vrši promet lekova na veliko dužno je da povuče lek iz prometa, odnosno obustavi promet na veliko leka za koji je nadležno ministarstvo izreklo meru zabrane i povlačenja sa tržišta.“
Druga teška optužba je da Agencija nije uradila svoj posao na vreme, odnosno kako u tekstovima piše da “Agencija 10 dana neće da reaguje”, “Srpska Agencija za lekove odbija da povuče sumnjive medikamente sa tržišta iako je to preporuka EU”.
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije je blagovremeno odreagovala na osnovu preporuke Evropske agencije za lekove (EMA) o privremenoj obustavi stavljanja u promet lekova za koje je kliničko ispitivanje sprovodila GVK Biosciences na mestu Hyderabad Indija, zbog određenih odstupanja od principa dobre kliničke prakse i koje je objavljeno na sajtu EMA objavljeno u petak, 23.01.2015.
Agencija je već u ponedeljak 26.01.2015. dala predlog za povlačenje lekova koji je u njenoj nadležnosti i o tome putem i-mejla obavestila Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a u utorak, 27.01.2015. uputila i zvanični dopis Ministarstvu zdravlja i to kabinetu ministra zdravlja, Odeljenju za inspekciju za lekove i medicinska sredstva i Sektoru za lekove i medicinska sredstva, psihoaktivne droge i prekursore. U dopisu se navodi da u skladu sa pomenutim članom 135. Zakona Agencija predlaže Ministarstvu zdravlja da zabrani promet određenih lekova, odnosno da se ti lekovi povuku iz prometa:
• Alvotadin film tablete 5mg, nosilac dozvole ALVOGEN PHARMA D.O.O.
• Tridox film tablete 1 x10kom 200mg, nosilac dozvole ALKALOID D.O.O. BEOGRAD
• Panalimus kapsula, tvrda 100x 5mg, nosilac dozvole UTI D.O.O
• Panalimus kapsula, tvrda 60x 0.5mg , nosilac dozvole UTI D.O.O
• Panalimus kapsula, tvrda 60x 1mg, nosilac dozvole UTI D.O.O
Ovo su lekovi koji se zaista nalaze u prometu u Srbiji, izdvojeni sa šireg spiska koji je naveden u dopisu od svih lekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet, a koji su identifikovani bazirano na spisku koji je navela EMA.
Pozadina ove priče je da je na osnovu inspekcijskog nadzora Francuske Agencije za lekove (ANSM) nad GVK Biosciences, pri EMA poveden arbitražni postupak koji je obuhvatio više stotina lekova za koje je ispitivanje sprovodila GVK Biosciences, a koji imaju dozvolu za lek u zemljama članicama EU. Od svih lekova koji su bili predmet arbitražnog postupka i na koje se odnosi preporuka, samo gorenavedeni nalaze se u prometu u Republici Srbiji.
Ističemo da se mera povlačenja predlaže iz predostrožnosti i nije podstaknuta promenama u bezbednosnom profilu navedenih lekova, odnosno neželjenim reakcijama evidentiranim u Srbiji ili EU. Stoga, smatramo da naslov „Truju nas štetnim lekovima“ podleže članu 343. Krivičnog zakonika (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 i 108/2014) koji glasi:
“(1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.”
Takođe, važno je istaći da lekovi i slike kutija lekova koji su objavljeni uz tekst nisu odgovarajući stanju na tržištu u Srbiji, odnosno, tiču se lekova u prometu u Republici Hrvatskoj, što dodatno obmanjuje čitaoce odnosno javnost.
Saopštenje EMA znači i da je na svakoj državi članici EU, pa i drugim zemljama, kao što je naša, koje prate te preporuke, da same procene koju regulatornu meru treba sprovesti.
Agencija je o ovome obavestila javnost preko svog sajta u ponedeljak 26.01.2015. kada je izdala i saopštenje, koje nije sadržalo konačnu listu lekova, da se ne bi donosili zaključci pre donošenja izvršne odluke Ministarstva zdravlja.
Treća opružba se odnosi na navodno odbijanje direktora Jaćovića (ne Jacovića) da odgovori na pitanja “Blica”, odnosno da je to učinio “arogantno”. Direktor Jaćović nije primio nikakav upit novinara “Blica” zvaničnim putem, niti ga je kontaktirao ijedan novinar ovog lista.
Konačno, navod u rubrici „Pobednik/Gubitnik“ koje se odnosi na direktora Jaćovića i u kojem piše: „pisanje „Blica“ ga nateralo da posle deset dana posluša preporuku EU o povlačenju sumnjivih medikamenata sa tržišta“, je takođe, imajući u vidu sve navedeno potpuno neistinit i tendenciozan.
Tražimo da se shodno članu 83. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, br. 83/2014) ovaj demant objavi u celosti u sledećem broju dnevnog lista „Blic“, na istom mestu, u istom obimu i opremi teksta uz prateće izvinjenje redakcije.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten

Info Sve vesti