Nekoliko velikih medijskih kompanija blokirale pristup ChatGPT-u

slika: canva
slika: canva

Neke od najvećih svetskih redakcija su aktivno poduzele mere kako bi zaštitile svoj sadržaj od ChatGPT-a  – revolucionarnog chat bota veštačke inteligencije koji se, kako piše CNN, smatra potencijalnim agresorom za industriju vesti.

 

Mnogo redakcija nedavno je na svoje web stranice ubacilo kod kojim se blokira OpenAI-jev web pretraživač GPTBot da skenira njihove platforme u potrazi za sadržajem. Istraživački novinar Ariel Bogle iz Guardiana izvijestio je prošle sedmice da su CNN, The New York Times i Reuters blokirali GPTBot. Pored nabrojanih, još nekoliko novinskih i medijskih divova su takođe poduzeli ovaj korak, uključujući između ostalih Disney, Bloomberg, The Washington Post, The Atlantic, Axios, Insider, ABC News, ESPN i Gothamist. Izdavači poput Condé Nasta, Hearsta i Vox Media takođe su poduzeli mjeru odbrane.

 

Ipak, kako piše reporter CNN-a Oliver Darcy, nijedan od medija koji je poduzeo mjeru blokiranja GPTBota nije odgovorio na zahtjev za komentar u vezi sa tim.

 

Danielle Coffey, predsjednica i izvršna direktorica News Media Alliance, rekla je u razgovoru sa Darcyjem u ponedjeljak da su novinske organizacije uznemirene tehnologijom koja brzo napreduje. Coffey je istakla da News Media Alliance, koja predstavlja blizu 2.000 izdavača u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), vjeruje da su redakcije „na čvrstom pravnom osnovu kada je riječ o zaštiti autorskih prava“. Takođe, navodi se i da redakcije strahuju od toga kako bi kompanije poput OpenAI mogle dodatno upropastiti ionako posrnuli sektor vijesti.

 

„Primjećujem pojačan osjećaj hitnosti kada je u pitanju rješavanje upotrebe i zloupotrebe našeg sadržaja“, kazala je Coffey, dodajući između ostalog da joj je jedan izdavač rekao da to predstavlja egzistencijalnu prijetnju medijima.

 

CNN piše i da ostaje da se vidi šta će tačno medijski giganti dalje raditi po tom pitanju, kao i da još nije poduzeta nikakva ozbiljna akcija protiv OpenAI. No, u CNN-ovom tekstu se spominje i predsjednik i viši izvršni direktor IAC-a, američke kompanije koja posjeduje brendove u 100 zemalja, većinom medije, Barry Diller za koga se navodi da je vjerovatno otišao najdalje u mjerama protiv AI, te da je zauzeo izuzetno agresivan stav i signalizovao tužbu. New York Times navodno, prema pisanju CNN-a, takođe vaga da li da tuži OpenAI, dok je Associated Press, navodi CNN, krenuo drugim putem te sklopio vlastiti ugovor o licenciranju s AI ne ističući uslove ugovora.

 

Ako se problem ne riješi, naglašava CNN, izdavačkoj industriji bi mogla biti nanesena ogromna šteta koja bi ugrozila informacijsko okruženje u SAD-u i cijelom svijetu još više nego što je sada.

 

„Nije teško zamisliti kako bi AI botovi integrisani u pretraživanje, aplikacije i sada sveprisutne pametne uređaje mogli mnoge redakcije izbaciti iz poslovanja, ironično čineći to korištenjem samih informacija koje su izvukli iz tih redakcija“, piše reporter CNN-a u svom tekstu ističući da bi dezinformacije mogle prenositi „zbunjeni botovi koji se hrane lošim informacijama“.

 

„Ako ne ostane ništa kvalitetno čime bismo se hranili, onda ćemo svi završiti s vrlo mračnom budućnošću“, kazala je Coffey.

 

Iako su ulozi veliki, velika većina novinskih organizacija za sada odbija da se javno pozabavi ovim pitanjem, piše CNN, a umjesto toga se odlučuju da diskretno zaključaju svoj sadržaj dok se ne osmisli konkretniji plan borbe.

Tagovi

Povezani tekstovi