Podrškom REM-u skupštinski Odbor za kulturu se ruga građanima Srbije

Cuta i Zekic
Cuta i Zekic

Odlukom da podrži „štrajk“ Regulatornog tela za elektronske medije (REM), skupštinski Odbor za kulturu i informisanje „bahato se ruga svim građanima, zakonima i zdravom razumu“, saopštila je danas Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

Navedeno je da se Odbor za kulturu i informisanje tom odlukom praktično pridružio ciničnoj tvrdnji da pozivi stručne i medijske javnosti Savetu REM da poštuje svoje obaveze utvrđene zakonom predstavljaju hajku i ugrožavanje bezbednosti članova tog tela.

 

„Umesto da ozbiljno preispita rad Saveta REM, kao i sva kršenja i ignorisanja zakona koje ovo telo uporno sprovodi, parlamentarna većina poručuje da nema nikakvu nameru da omogući slobodan rad medija i uspostavi makar rudimentarnu vladavinu prava u zemlji“, ocenila je Fondacija.

 

Naglašeno je da je sednica Odbora održana u utorak još jednom „neskriveno demonstrirala instrumentalizaciju REM“ koji, umesto da sprovodi nezavisni nadzor nad sprovođenjem zakona, „brutalnim i neskrivenim intervencijama u korist tabloidnih televizija omogućava mržnju, propagandu i nasilje“.

 

„Cirkus koji REM organizuje obustavom rada, a kome saučestvuje parlamentarni Odbor za kulturu i informisanje, ne ostavlja nikakvu nadu da vladajuća koalicija ima bilo kakvu nameru da omogući punu slobodu i nezavisnost medija u Srbiji“, zaključeno je.

Tagovi

Povezani tekstovi