1.117 upozorenja o slobodi medija u prošloj godini – Monitoring izveštaj MFRR-a za 2023.

izvor: MFRR
izvor: MFRR

Partneri iz konzorcijuma MFRR objavlili su najnovije izdanje svog Monitoring izveštaja koji dokumentuje kršenja slobode medija od januara do decembra 2023.

 

Najnoviji monitoring izveštaj – koji su izradili Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Međunarodni institut za štampu (IPI) i Evropska federacija novinara (EFJ) kao deo MFRR platforme – prikuplja i analizira sva zabeležena kršenja slobode medija na platformi Mapping Media Freedom tokom 2023.

 

 

Rat u Ukrajini

 

Izveštaj za 2023. počinje tematskim poglavljem o tekućem ratu u Ukrajini i njegovim posledicama po slobodu štampe. MFRR je zabeležio ukupno 149 upozorenja tokom 2023. godine koji su se ticali 220 različitih medijskih subjekata.

 

 

DDoS napadi

 

Distributed Denial of Service (DDoS) napadi postali su istaknuti u Mađarskoj i drugim zemljama u Evropi. Nažalost, broj ovakvih slučajeva se udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, sa 61 upozorenjem za 112 lica ili subjekata povezanih sa medijima.

 

 

Incidenti od strane nosioca javnih funkcija/političara

 

Treće tematsko poglavlje posvećeno je populističkim napadima na slobodu medija u Evropi, od verbalnog uznemiravanja i cenzure, do pravnih napada i zakona o „stranim agentima“.

 

 

Zlonamerne tužbe i SLAPP

 

Završno tematsko poglavlje fokusira se na građanske i krivične tužbe protiv novinara i medija. Partneri MFRR-a su 2023. godine zabeležili 20 pravnih slučajeva koji sadrže oznake SLAPP-a.

 

Izveštaj takođe uključuje izveštaje zemalja koji nude rezime najrelevantnijih pretnji u sledećim zemljama EU: Francuska, Holandija, Italija, Mađarska, Španija, Finska i Slovačka; i u sledećim zemljama kandidatima: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Turska.

 

 

Ključni nalazi

 

Zabeleženo je 1.117 kršenja slobode medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima, koja uključuju 1.620 pojedinaca ili medija.

 

U EU su zabeležena 602 upozorenja, dok je 515 registrovano u zemljama kandidatima.

 

U EU, glavni izvor napada i dalje su privatna lica (skoro 33% slučajeva), a zabrinjavajuće slede javni funkcioneri (17,9%) i policija i državna bezbednost (12,6%).

 

Ubijena su 3 medijska radnika – dva u Ukrajini i jedan u Albaniji.

 

U Ukrajini je zabeleženo 149 kršenja sloboda medija, što je blagi porast u odnosu na prošlogodišnjih 147 upozorenja. MFRR je počeo da nadgleda Ukrajinu odmah nakon potpune invazije 2022.

 

20,6% svih incidenata u EU uključivalo je neku vrstu fizičkog napada. Značajan broj incidenata uključivao je slučajeve napada na imovinu (17,4%) i cenzuru (15,9%).

 

U državama članicama EU, verbalni napadi (35,9%) činili su najveći broj upozorenja, zatim pravni incidenti (24,9%) i fizički napadi, koji čine 20,6% ukupnih incidenata. U zemljama kandidatima za članstvo u EU, pravni incidenti su bili u prvom planu (29,7%), a zatim verbalni napadi kao što je uznemiravanje na drugom mestu sa 27,2%.

 

Ceo izveštaj pročitajte ovde. (engl.)

 

Izvor: MFRR

Tagovi

Povezani tekstovi