Istorijat NUNSa

Osnivanje

 

Nakon Skupštine Udruženja novinara Srbije (UNS), održanoj na Tari jula 1992, kada je režim Slobodana Miloševića preuzeo upravljanje organizacijom, velika grupa članova počela je prvo da se okuplja oko Saveza nezavisnih sindikata novinara (SNSN), spontano stvarajući Odbor za slobodu medija, a potom i Predsedništvo vanredne skupštine Udruženja novinara u stalnom zasedanju, sa idejom da se stvori nova profesionalna novinarska organizacija.

 

Savez nezavisnih sindikata novinara (SNSN), Koordinacioni odbor za slobodu medija i Predsedništvo vanredne skupštine Udruženja novinara u stalnom zasedanju osnovali su 19. januara 1993. godine Fond solidarnost, a za predsednika je izabran Hari Štajner.

 

„Svako od nas bi morao – i zbog sebe i zbog obraza – da se kako može i ume suprotstavlja ovom pogubnom talasu koji je zahvatio i Univerzitet, Narodno pozorište, Muzej savremene umetnosti, Klinički centar, škole. Ako se ne suprotstavimo, ako se predamo, ni mi, ni naša deca nećemo imati nikakvu budućnost“, rekao je Štajner prilikom izbora.

 

Iz Fonda solidarnosti je godinu dana kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS. Osnovano je 25. marta 1994. godine, a na Osnivačkoj skupštini u beogradskom Domu omladine prisustvovalo je 350 novinara iz cele Srbije.

 

Osnivačka Skupština usvojila je Statut i Pismo o namerama i ciljevima. Predsedavao je Rade Veljanovski, a u radnom Predsedništvu bili su Mile Isakov, Stevan Nikšić, Hari Štajner i Miodrag Stoilović.

 

Dva meseca po osnivanju, 19. maja 1994. godine, NUNS je zvanično registrovan kao društvena organizacija, a kao osnivači su upisani Velimir Ćurguz Kazimir, Gordana Logar, Sena Todorović, Zoran Radosavljević, Rade Veljanovski, Lila Radonjić, Branka Mihailović, Ljubica Marković, Milan Vlajčić i Ivana Živkov.

 

Osnivači

 

Za prvog predsednika izabran je na dvogodišnji mandat Dragoljub Nikitović Nikita. Prvi član NUNS-a, sa članskom kartom broj 1, bio je Predrag Milojević, veteran i legenda srpskog novinarstva između dva rata, urednik i dopisnik Politike iz sveta.

 

Prvi Izvršni odbor NUNS-a činili su pored Nikitovića i Hari Štajner, Stevan Nikšić, Aleksandar Timofejev, Verica Rupar, Dimitrije Boarov, Ofelija Backović, Cvijetin Milivojević, Isidora Sekulić, Olivija Rusovac, Gordana Suša i Dušan Mašić.

 

Milan Vlajčić je izabran za prvog predsednika Suda časti NUNS-a, a članovi su bili Aleksandar Nenadović, Slavoljub Đukić, Milan Milošević i Jan Briza.

 

U prvi Nadzorni odbor NUNS-a ušli su Dragoš Ivanović (predsednik), Milutin Mitrović, Margita Cvetković, Mario Brudar i Nebojša Vuković.

 

Prva Komisija NUNS-a za prijem novih članova radila je u sastavu: Vladan Radosavljević (predsednik), Zoran Mamula, Tanja Jordović, Živoslav Miloradović i Nadežda Gaće.

 

Nekoliko meseci kasnije Nezavisno udruženje novinara Srbije je postalo član Međunarodne federacije novinara (IFJ) sa sedištem u Briselu, a potom i Evropske federacije novinara (EFJ).

 

Udruženje se finansira od članarine i iz donacija.

Svi predsednici NUNS-a

Slaviša Lekić

(2017- 2019)

(2010. - 2017.)

Vukašin Obradović
Đorđe Vlajić

(2010. - 2010.)

(2006. - 2010.)

Nadežda Gaće
Nebojša Bugarinović

(2004. - 2006.)

(2002. - 2004.)

Milica Lučić-Čavić
Gordana Suša

(1999. - 2002.)

(1997. - 1999.)

Miloš Vasić
Gordana Logar

(1995. - 1997.)

(1994. - 1995.)

Dragan Nikitović