10. dan štrajka Maje Pavlović: Mediji moraju da se udruže i traže promenu tarifa

Direktorka novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović počela je 10. dan štrajka glađu ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije u Beogradu. Nijedan predstavnik vlasti se javno nije ni osvrnuo na taj slučaj – 10 dana ćute o štrajku glađu koji se dešava ispred institucije koju je osnovala država i čije predstavnike bira parlament.

Posle 10 dana štrajka glađu, Maja Pavlović nije dobila nikakav odgovor na pitanje kada će biti primljena na razgovor kod predsednika. Kako kaže za Cenzolovku, niko ni iz REM-a, ispred kojeg štrajkuje, nije sišao barem da je pozdravi. Pa ipak, glasovi o tome da su naknade koje spori Maja Pavlović previsoke počinju da pristižu sa sve više strana. 

„Sa jedne, medijske strane, priča se širi, ali sa druge, institucionalne, ništa se ne događa. Juče nam je u poseti bio sekretar (Aleksandar) Gajović i rekao da bi trebalo danas u Vladi da ima sastanak i da će pokušati da dobije neku informaciju o mom slučaju, pa će me obavestiti. Naravno, on i dalje insistira da prekinem štrajk glađu zbog sopstvenog zdravlja“, poručuje Pavlović za Cenzolovku.

Da su naknade Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) zaista previsoke i da ne odgovaraju poslovanju i situaciji u kojoj se nalaze mediji u Srbiji, za Cenzolovku potvrđuje i Mileva Mališić, direktorka Televizije Forum iz Prijepolja.

Ovaj medij civilnog sektora takođe je vodio sudske sporove zbog naknada za zaštitu autorskih prava, a uspeh je bio polovičan.

„Sporovi su vođeni sa OFPS-om i SOKOJ-em, to su monopolističke organizacije koje su dobile od Vlade da se bave čime se bave i nije dozvoljeno nikome drugome da štiti nečija prava. To dovodi do toga da se oni ponašaju kako se ponašaju. Ta minimalna naknada koju mi SOKOJ-u plaćamo za mene je maksimalna, oni ne prihvataju da se plaća procentualno prema našim prihodima. Mediji moraju da se udruže i da traže da se ta tarifa promeni”, ukazuje Mališić za Cenzolovku.

Kako objašnjava, osim SOKOJ-a, minimalnu naknadu propisao im je i OFPS, ali je oni nisu plaćali, zbog čega su bili tuženi. Međutim, sud je presudio u korist prijepoljskog medija, a oni su u svojoj odbrani rekli da bi trebalo da budu tretirani kao mediji civilnog sektora, što i jesu, te je sud naložio da plaćaju naknadu procentualno u odnosu na svoje mesečne prihode, što sada čine. 

Kada je reč o slučaju Maje Pavlović i toga da je vlast ignoriše, Mališić kaže da je ćutanje nedopustivo, ali da nije ni očekivala da će se oglasiti povodom Kanala 9. 

„Iskreno mi je žao što je Maja Pavlović počela štrajk glađu i zato što urušava svoje zdravlje, jer se u normalnim državama sedne za sto i razgovara, ali to u Srbiji izgleda da nije slučaj. Svakako, njoj treba pružiti podršku jer istrajava u tome da se nešto što je sporno reguliše. Ovo je zaista veliki problem lokalnih medija, medija civilnog sektora, medija koji su digitalizacijom i ne svojom voljom postali regionalni. Ja uopšte nemam pretenziju da budem regionalni mediji, nemam kapacitete za to, pokrenula sam medij civilnog sektora za lokalnu sredinu, a kad je digitalizacija nastupila onda smo preko noći postali regionalni i imamo obaveze kao takav medij“, zaključuje naša sagovornica.

Tokom jučerašnjeg dana ponovo su se oglasili Reporteri bez granica koji su pozvali ovdašnju vlast da uradi sve što može kako bi se situacija popravila, navodeći da „ništa ne može da opravda to što je novinarka prinuđena da ugroži sopstveni život kako bi osigurala preživljavanje lokalnog medija“. 

O slučaju spornih tarifa i naknada izjasnio se i predsednik upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić. On je za Udruženje novinara Srbije rekao kako minimalna naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženim interpretacijima koju su obavezi da plaćaju emiteri, a koju Maja Pavlović osporava, „uopšte nije mala“ i da bi je „valjalo korigovati“.

Tagovi

Povezani tekstovi