Sredstva za medijske konkurse znatno umanjilo 36 lokalnih samouprava

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Opština Kula je pre nekoliko dana raspisala konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, četiri meseca nakon isteka zakonskog roka. Budžetska sredstva za projekte iz oblasti javnog informisanja umanjeni su 10 puta u odnosu na 2023. godinu. Prema evidenciji NUNS-a Kula je 36. opština koja je ovogodišnji iznos sredstava za podršku medijima značajno smanjila.

 

Novinarska i medijska udruženja ranije su izrazila bojazan da je nova praksa ustanovljena sa ciljem da se sredstva preusmere na druge vrste davanja za medije, kao što su javne nabavke. Naime, javne nabavke nisu ograničene novim obavezama Zakona o javnom informisanju i medijima koje su predviđene za konkurse, a to je da organ koji raspisuje konkurs mora tražiti mišljenje Saveta za štampu u vezi kršenja Kodeksa novinara Srbije za onlajn i štampane medije.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je pitanja lokalnim saoupravama u vezi smanjenja novčanih sredstava za konkurse, a odgovore smo dobili od 12 opština. Iz pojednih odgovora može se videti da će sredstva biti preusmerena na druge vidove davanja medijima. Neke lokalne samouprave su odlučile da raspišu dva konkursa ove godine, dok su se neki pravdali lokalnim izborima koji su održani u decembru prošle godine, te iz tog razloga nisu imali konačnu odluku o budžetu za 2024. godinu.

 

Grad Novi Sad je prošle godine za dva konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja izdvojio 86.5 miliona dinara, dok je ove godine iznos bio 13.2 miliona dinara.

 

U odgovoru za NUNS, iz Kabineta gradonačelnika naveli su da će i ove godine u Novom Sadu biti raspisana dva konkursa.

 

„Odluka da ovogodišnja suma bude manja doneta je iz više razloga, a usled velikog broja novih procedura, obrazaca i obaveza sa kratkim rokovima za lokalnu samoupravu, ali i za podnosioce projekata. Novi Zakon o informisanju donet je krajem 2023. godine, a da se nije znalo da li će se podzakonski akti doneti do konačnog zakonskog roka za raspisivanje konkursa, što je rezultiralo u donošenju odluke da se u prvom konkursnom ciklusu opredele značajno manja sredstva, a da se u drugom delu godine, kada se sve procedure ustanove opredeli veći deo. Dakle, tokom godine će sredstva planirana za projekte medija, kroz rebalans, biti povećana“, navodi se u odgovoru za NUNS.

 

Mali Iđoš je 2023. godine izdvojio 3.3 miliona dinara za ovu namenu, dok je ove godine konkursom predviđeno svega 330.000,00 dinara, što je deset puta manje, a razlog tome je, ponovo, zakonska regulativa.

 

U odgovru su naveli da neće biti novog konkursa, ali da je planom javnih nabavki predviđeno tri miliona dinara za medije.

 

„Za konkurse je predviđeno 330.000,00 dinara. Za javnu nabavku – usluge javnog informisnaja predviđeno je 3.000.000,00 dinara, za ostale usluge: 100.000,00 dinara za unapređenje javnog informisanja nacionalnih manjina i 100.000,00 dinara za unapređenje javnog informisanja osoba sa invaliditetom.  To je ukupno 3.530.000,00 dinara“, naveli su iz Opštinske uprave Mali Iđoš.

 

Opština Ljubovija ove godine je izdvojila 400.000,00 dinara za medijske konkurse, za razliku od prošle godine kada je putem konkursa medijima podeljeno 3.5 miliona dinara.

 

Kako kažu, Skupština opštine Ljubovija je utvrdila iznos sredstava za sufinansiranje medija, dok opštinska uprava samo sprovodi i raspisuje konkurs.

 

„Što se tiče ukupno planiranih sredstava u budžetu opštine Ljubovija za 2024. godnu, a koji se tiču medija ona iznose: 4.800.000,00 dinara i to po sledećim pozicijama: konkurs za sufinansiranje medija – 400.000,00 dinara, nabavke (prenos sednica skupštine, kupovina vremena za televizijsko, radijsko emitovanje) – 4.400.000,00 dinara“.

 

Opština Krupanj je prošle godine izdvojila 4 miliona dinara za konkurs za medije, a ove jedan milion.

 

Navode da neće biti drugog konkursa, a budžet za konkurse je smanjen jer su imali privremeni budžet.

 

„Ukupno je 4.000.000,00 dinara. Od toga 1.000.000,00 dinara za konkurse i 3.000.000,00 dinara za prenos sednica skupštine, izveštaji sa sednica opštinskog veća, oglasa u novinama (obaveza oglašavanja Konkursa, javnih uvida, javnih prezentacija i sl)“, naveli su iz Opštine Krupanj.

 

Smederevo je prošle godine izdvojilo 28 miliona dinara za medijske konkurse, a ove godine 3 miliona. 

 

Iz Gradske uprave Smedereva navode da će eventualno raspisivanje drugog konkursa zavisiti od priliva sredstava u budžet. 

 

Za medije je planirano, pored tri miliona za konkurse, još 1.5 miliona za usluge informisanja javnosti, 150.000,00 dinara za odnose sa javnošću i još 600.000,00 dinara za objavljivanje tendera i informativnih oglasa.

 

Opština Sečanj je prošle godine izdvojila 1.5 miliona dinara, a ove godine svega 200.000,00. Kako su naveli iz ove opštine, to je sve što je ove godine namenjeno za medije.

 

“Iznos je smanjen zbog nedostatka budžetskih sredstava, kako za sve namene tako i za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja. U ovom momentu raspisivanje novog konkursa zavisiće od mogućnosti da se rebalansom budžeta obezbede dodatna sredstva za ove namene“, stoji u odgovoru za NUNS.

 

Opština Sremski Karlovci je ove godine opredelila 420.000,00 dinara za medijske konkurse, dok je prošle godine opredeljeno 4.2 miliona.

 

Iz ove opštine kažu da budžet za medijske konkurse nije smanjen.

 

„U toku 2024. godine planirano je da se tokom godine utroše opredeljena sredstva za proizvodnju medijskih sadržaja. U budžetu opštine Sremski Karlovci za 2024. godinu planirano je 4.2 miliona dinara za tu namenu“.

 

Opština Nova Crnja izdvojila je samo 165.000,00 dinara, dok je 2023. godine medijima putem konkursa podelila 1.5 miliona dinara. Naveli su da neće biti novog konkursa, a da je ukupan iznos namenjen medijima u budžetu dva miliona dinara; to uključuje konkurse, javne nabavke i druge usluge koje mogu da pruže mediji.

 

I gradska opština Obrenovac smanjila je iznos za medijske konkurse. Umesto 24.5 miliona dinara, koliko je bilo opredeljeno za tu namenu prošle godine, ove godine je iz budžeta izdvojeno 12 miliona dinara.

 

U odgovoru za NUNS naveli su da je Opština u sistemu privremenog finansiranja i da je iz tog razloga smanjen budžet za medijske projekte, ali nisu mogli da potvrde da će u toku ove godine biti raspisan još jedan konkurs. 

 

Što se tiče ostalih davanja za medije uputili su nas da pronađemo u odluci o budžetu.

 

Opština Prijepolje je prošle godine izdvojila 11 miliona dinara za medijske projekte, a ove godine 5.5 miliona. U odgovoru za NUNS naveli su kratko da je i ove godine u planu da se na medije potroši 11 miliona dinara.

 

Opština Odžaci je ove godine izdvojila jedan milion dinara za konkurse, što je deset puta manje u odnosu na prošlu godinu. 

 

Kako kažu, sredstva su smanjena zbog slabijeg priliva sredstava u budžet, a novi konkurs nije u planu. Što se tiče drugih davanja za medije, nisu planirana sredstva, ali ostavljaju mogućnost da se rebalansom to promeni.

 

Ruma je prošle godine imala u budžetu 28 miliona dinara namenjenih za medije putem konkursa, a ove godine dva miliona. I oni su naveli da postoji mogućnost raspisivanja novog konkursa u toku ove godine. 

 

Pored navedenih lokalnih samouprava, prema evidenciji NUNS-a, budžet za medijske konkurse smanjile su i sledeće opštine: Arilje, Bačka Topola, Ada, Čoka, Žabalj, Pećinci, Šid, Apatin, Osečina, Požega, Loznica, Bečej, Mali Zvornik, Vršac, Šabac, Priboj, Žitište, Pančevo, Novi Kneževac, Mladenovac, Nova Varoš, Sremska Mitrovica i Velika Plana. Ove loklane samouprave nisu odgovorile na upite NUNS-a o razlozima za smanjenje sredstava namenjenih za medijske konkurse.

 

Tagovi

Povezani tekstovi