Nacionalni CERT upozorio na lažnu stranicu Narodne banke Srbije

slika: canva
slika: canva

U toku je nova fišing prevara koja zloupotrebljava ime Narodne banke Srbije. Reč je o lažnoj Fajsbuk stranici ’’NBS’’ koja je kreirana po uzoru na legitimnu stranicu Narodne banke Srbije. Na fišing stranici se građanima nudi lažna mogućnost da dupliraju iznos na Dina kartici, ukoliko dostave tražene podatke, upozorio je Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima – CERT. Na pojavu lažne stranice ukazala je i sama centralna banka.

 

„Fišing stranica NBS je kreirana sa ciljem prikupljanja ličnih podataka građana zbog čega je preporuka Nacionalnog CERT-a da građani ne unose svoje podatke, jer je nagrada lažna i ne pripada Narodnoj banci Srbije“, navodi nacionalni CERT.

 

Ovako izgleda poruka koja se pojavljuje:

 

izvor: CERT

 

I NBS je upozorila korisnike na društvenim mrežama o pojavi lažne stranice centralne banke i mogućoj zloupotrebi ličnih podataka.

 

„Narodna banka Srbije je na društvenoj mreži Fejsbuk identifikovala lažnu stranicu pod nazivom NBS, koja koristi ime i logo Narodne banke Srbije, a na kojoj se od korisnika Dina kartice, u sklopu nagradne igre, zahteva da ostave određene finansijske podatke. Imajući u vidu da je u pitanju lažna stranica preko koje se prikupljaju i zloupotrebljavaju lični podaci i podaci o platnoj kartici, ovom prilikom apelujemo na građane da ne učestvuju u ovoj i sličnim lažnim nagradnim igrama“, navode u NBS.

 

U slučaju da su korisnici nacionalne Dina kartice već uneli podatke, potrebno je da, ističe NBS, u što kraćem roku, o tome obaveste banku izdavaoca kartice.

 

„Narodna banka Srbije je preduzela mere radi sprečavanja prevarne aktivnosti i otkrivanja počinilaca ovog krivičnog dela“, ističe se u saopštenju centralne banke.

 

NBS podseća da je jedina zvanična stranica Dinakard sistema – dinacard.nbs.rs.

 

„A zvaničnoj stranici Narodne banke Srbije na Fejsbuku možete pristupiti i sa internet stranice Narodne banke Srbije. Na našoj Fejsbuk stranici možete se informisati o svim aktivnosti centralne banke Srbije, među kojima su i sve aktivnosti u vezi s Dinakard sistemom“, ističe NBS.

Tagovi

Povezani tekstovi