80 novinara ubijeno u svetu, u Srbiji 93 zabeležena napada u ovoj godini

Paljenje kuće novinara portala Žig Info iz Grocke Milana Jovanovića. Naslovne strane jednog nedeljnika delom u državnom vlasništvu koje predstavljaju hajku i crtanje mete prema nezavisnim medijima i novinarima koji su članovi komisije za istraživanje ubistava kolega. Mogu li u takvoj situacijie mediji ekonomski preživeti, odoleti pristicima ali i izboriti se sa lažnim novinarima?

„Sa jedne strane novinari su oni od kojih se očekuje da budu nahrabriji, najglasniji, najuticajniji i to je u redu a sa druge strane zanemaruje se da novinari dele sudbinu ove zemlje, da su osiromašeni, da su izloženi pritiscima iz raznih centara i političkih i ekonomskih a da vrlo često nedostaje podrška upravo onog društva koje pred njih postavlja takve zahteve”, rekla je Ljubica Gojgić, novinarka RTV.

„Mislim da građani u Srbiji pa i u regionu ne shvataju šta znače mediji, šta znači sloboda medija, mediji su neko kome oni mogu da se obrate ako imaju neki problem. Mislim da nema slobodnog i demokratskog društva bez medija Dokle se stiglo sa istragom u napadu na Milana Jovanovića, novinara portala Žig info mediji još ne znaju. Poruka državi je da mora biti efikasnija u istraživanju napada na novinare”, izjavio je novinar Zoran Panović.

„Policija nažalost veoma sporo reaguje i tužilaštvo, da do danas nemamo informacije koje je to uradio, ko je bio nalogodavac, a ovaj kolega je izvestavao o ozbiljnim malverzacijama. Pretpostavljam da bi bi u istrazi koja bi bila profesionalno urađena policija i tužilaštvo lako mogli da dođu do pitanja motiva za ovaj napad”, rekao je Vladimir Radomirović iz UNS-a.

Na kritike medija da rade u teškim uslovima i da su pod stalnim pritiscima iz ministarstva kulture i informisanja odgovaraju „da je prošlo je vreme kada se razgovaralo pesnicama”. Napadi na medije dokaz su, kako navode u resornom ministarstvu, da medijski zakoni moraju da budu stroži od dosadašnjih.

Tagovi

Povezani tekstovi