Dosije Čuruvija – ubica bez fantomke

Pripadnici MUP-a Srbije, koji su tokom 2001. i 2002. godine, bili angažovani na slučaju „Ćuruvija”, došli su do podataka koji ukazuju da je vlasnika „Dnevnog telegrafa” i „Evropljanina” ubio sada pokojni Luka Pejović, a ne pripadnici „zemunskog klana” Mile Luković Kum i Miloš Simović. Ovakvu informaciju, inspektorima je dao jedan od ključnih svedoka otkrivši da dvojica napadača na novinara nisu bila maskirana.
– Dugo smo bili u uverenju da su osobe koje su pucale na Ćuruviju imale „fantomke”. Sasvim slučajno smo došli do iskaza svedoka koji je kao čoveka koji je povukao oroz prepoznao Pejovića. Da bi utvrdili ko, zaista, stoji iza Ćuruvijinog ubistva, neke pripadnike Službe državne bezbednosti smo pozivali na poligrafsko testiranje. Tadašnji zamenik načelnika tajne službe Zoran Mijatović se u to vreme poneo veoma nekorektno jer nije dozvolio da se pripadnici RDB-a testiraju – navodi „Politikin” sagovornik iz MUP-a Srbije koji je želeo da ostane anoniman, a koji je bio angažovan na otkrivanju ubica Slavka Ćuruvije.
Nekadašnji zamenik načelnika službe Zoran Mijatović demantuje da je bilo koji operativac dok se on nalazio na čelu tajne policije vođen na poligraf. U izjavi za „Politiku” Mijatović tvrdi da poligraf nikada nije upražnjavan s obzirom na to da je kao sredstvo za prikupljanje dokaza potpuno nepouzdano.
Na pitanje, do kakvih je podataka u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije, konkretno došla služba dok je on bio jedan od njenih čelnika, Mijatović kaže:
– Sve ono što smo mi radili kada je u pitanju ubistvo Ćuruvije nalazi se u današnjoj BIA, a deo i u tužilaštvu. U pitanju je nekoliko hiljada stranica dokumentacije. Bilo bi, zaista, nepristojno da se prisećam svega što je u njima napisano. Mogu da kažem da je, između ostalog, uzeto nekoliko stotina izjava. Sve je ustanovljeno – i beli „golf” i ko ga je vozio, koliko je kilometara prešao i ko je izašao iz njega, ali, zaista ne želim da prepričavam nešto što se nalazi na nekoliko hiljada stranica – navodi Mijatović.
Nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti kaže i da Nenad Ilić, nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije, na ispitivanju posle hapšenja 2001. godine, posle inscenirane saobraćajne nesreće na Ibarskoj magistrali, nijednog trenutka nije spomenuo ubistvo Slavka Ćuruvije.
– Tokom 2001. kada je saslušavan po hapšenju nijedna njegova izjava se nije odnosila na to – tvrdi Mijatović.


M. Derikonjić

Tagovi

Povezani tekstovi