Beko ključni igrač u privatizaciji „Novosti“

Medijska grupacija VAC u potpunosti je preuzela društvo „Ardos Holding GmbH” iz Salcburga u čijem je vlasništvu oko 24,9 odsto akcija „Novosti” A. D, potvrdio je juče u zvaničnom saopštenju Paul Binder, portparol VAC-a. On je, takođe, naveo da ova medijska grupa nastoji da „na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom preuzme i druga dva društva, koja takođe imaju učešće u ’Novostima’”.
„VAC je još pre nekoliko nedelja javno izjavio, da je iz svojih sredstava obezbedio novac za sticanje oko 62,4 odsto akcija ’Novosti’ preko ta tri društva. Preuzimanjem tih društava VAC prosto osigurava svoje vlasništvo”, piše u Binderovom saopštenju u kome se ponavlja da će ova medijska grupa povući svoje investicije i time okončati angažman u Srbiji. Navode o preuzimanju ta tri društva treba tumačiti isključivo kao sastavni deo poslovne politike povlačenja.
– Medijska grupacija VAC je svojim prvim zahtevom od januara 2009. godine kao i svojim drugim, novim zahtevom od januara 2010. godine pokušala da od srpske Komisije za zaštitu konkurencije dobije odluku o odobrenju koncentracije u vezi sa svojom investicijom u „Novostima”. Pošto se to nije desilo ostala je zavisna od jednog srpskog privrednika, protiv koga je u aprilu 2010. godine pokrenula arbitražni postupak u skladu sa važećim pravilima Međunarodne privredne komore u Parizu – objašnjava Binder i naglašava da VAC neće dozvoliti da joj se u postupku povlačenja iz Srbije uskrate njena ekonomska prava.
U Komisiji za zaštitu konkurencije rekli su nam da je Dijana Marković – Bajalović, predsednica ove komisije, na putu, te da nam niko drugi ne može dati odgovore na pitanja u vezi sa ovim slučajem. Takođe, uprkos brojnim pokušajima Dijana Bajalović se juče nije javljala na svoj mobilni telefon.
Pravni zastupnici firme „Ardos” su u preksinoć objavljenom saopštenju tvrdili su da je u pitanju prevara jer se „izvan zakonskih propisa i bez dokumentacije” VAC upisao da preuzima tu firmu, ali im to nije pošlo za rukom pri pokušaju oduzimanja druge firme. Inače, vlasnik „Ardosa”, kao i „Primaksa” i „Karamata” je biznismen Milan Beko.
Podsećanja radi, Bodo Hombah, direktor VAC-a, objasnio je pre nekoliko dana u intervjuu datom Radiju Dojče vele, da se iz Srbije povlače zbog neuspešnog pokušaja kupovine udela u „Večernjim novostima” i ucena, a ne zbog finansijskih problema. Hombah je tada rekao da glavnu krivicu za povlačenje snosi njegov poslovni partner iz Srbije.
– Zbog pravila koja važe u Srbiji, u naše poslove morali smo da uključimo jednog srpskog poslovnog partnera. On mi je stalno govorio da neću moći da otkupim udeo u „Novostima” ako ne ispunim njegove uslove. I, eto, bio je u pravu”– kazao je tada Hombah i objasnio kako mu je poslovni partner pismeno zabranio da se otkrije njegov identitet.


V. Dugalić

Tagovi

Povezani tekstovi