Nalogodavce ubistva Slavka Ćuruvije izvesti pred lice pravde

NUNS podseća da je iz Specijalnog tužilaštva još pre tri godine javno predočeno da je ubistvo Ćuruvije političko ubistvo iza koga su bile državne institucije. Na listu osumnjičenih Specijalno tužilaštvo je uvrstilo pripadnike DB-a, ali i pojedince bliske Slobodanu Miloševiću, bivšem predsedniku Srbije i SRJ. Poznato je i da je Miloševićeva supruga Mirjana Marković, neposredno pred likvidaciju, Ćuruviji uputila pretnje koje su koincidirale sa sramnim komentarom u „Politici ekspres“ – „Ćuruvija dočekao bombe“.


Ubrzo posle pada Miloševićevog režima, objavljen je dosije „Ćuran“ iz kojeg se vidi da su pripadnici DB-a nekoliko dana pred ubistvo intenzivno pratili Ćuruviju. U vreme prelazne vlade i koministara unutrašnjih poslova, saslušane su desetine pripadnika Devetog odeljenja centra DB Beograda, koji su učestvovali u praćenju Ćuruvije. Sve ovo nedvosmisleno ukazuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije državni zločin.


NUNS podržava sve napore pojedinaca i organizacija koji mogu pomoći istrazi i insistira da nadležni istražni organi ispune svoje obećanje i slučaj Ćuruvija zaista tretiraju prioritetno kako bi svi odgovorni u najkraćem roku bili izvedeni pred lice pravde. Istovremeno upozoravamo da insistiranje samo na imenima ubica može imati za cilj relativizaciju krivice države i odgovornih u državnom aparatu koji su naložili i organizovali ovaj zločin.


Sekretarijat NUNS-a


U Beogradu 23. juna 2010.

Tagovi

Povezani tekstovi