Deset godina „Peščanika“

Autorke Svetlana Lukić i Svetlana Vuković su u prepunoj sali JDP-a, pred brojnim poštovaocima i svojim dugogodišnjim sagovornicima, najavile da „Peščanik“ prestaje da postoji u toj formi.


Velika dvorana Jugoslovenskog dramskog bila je premala da primi sve zainteresovane, a neki nisu ni slutili da će čuti da „Peščanik“, ovakav kakvog smo slušali svakog petka neće biti nastavljen u septembru.


„To ja razotkrivam, neka drugi pričaju o svojoj sramoti, a ja ću o svojoj“.


Ovim stihovima Bertolda Brehta, koje je izgovorila glumica Mirjana Karanović, počela je jubilarna promocija radijske emisije B92, koja je zaštitni znak, kako se često kaže, druge Srbije.


„Smatramo da je ovaj koncept ‘Peščanika’ uradio najviše što je mogao, mi nigde ne idemo, od jeseni ćemo nastaviti da radimo sve što budemo mogli i znali“, rekla je jedna od autorki, Svetlana Lukić.


„O svemu što budemo radile, bićete obavešteni na sajtu, ništa ne mogu da vam obećam zbog toga što bi u Srbiji futur trebalo zabraniti zakonom, zabraniti ga i staviti u preambulu ustava“, kazala je ona.


Poput gledališta, i scena je bila poprilično tesna da ugosti sve one koji su godinama govorili i pisali blogove za „Peščanik“. Svi oni govorili su, kako o svom delu, tako i o samom „Peščaniku“, ali i njegovom značaju.


„Mislim da ta emisija treba da knjiži uspeh, to je uspeh, to nije nikakav poraz što ona prestaje da postoji, ona je odigrala ogromnu ulogu tokom ovih deset godina kao jedan organ samosvesti čitave ove zemlje, koja ne ume da misli o sebi”, rekao je advokat Srđa Popović.


„‘Peščanik, jedna radio emisija laičkog usmerenja, najpošteniji pristup ima problemima odnosa na ovim relacijama, crkva društvo i crkva država, a te relacije su u našem srpskom slučaju ne samo svedočenje u vremenu, nego i saučesništvo po principu spojenih sudova”, smatra publicista Mirko Đorđević.


„Čini se da je ne pukim slučajem obnarodovano da je „Peščanik“ priveden kraju na dan kada se obeležavaju mnogi značajni datumi u srpskoj istoriji“, primećuje istoričarka Dubravka Stojanović.


„Mi ćemo ipak Vidovdan od sada, predlažem, slaviti kao 10. rođendan ‘Peščanika’, da parafraziram naslov knjige Džona Lida o ruskoj revoluciji i da kažem 10 godina koje su potresle svet, i slavićemo opredeljenje za carstvo virutelno”, rekla je Stojanovićeva.


Prvi „Peščanik“ emitovan je na B92 u februaru 2000. godine , a svoj najveći uspeh je ipak postigla u postmiloševićevoj Srbiji, jer svakog petka dve Svetlane i njihove sagovornike sluša preko 400.000 ljudi.


U vremenu, kada mnogi smatraju da je brzina jedan od najvećih kvaliteta medija, „Peščanik“ se, kako sagovornici kažu, prkoseći upravo tome, deset godina etablirao kao izbor građanske Srbije.

Tagovi

Povezani tekstovi