Vukašin Obradović predsednik NUNS-a

Obradović je na vanrednoj izbornoj skupštini NUNS-a bio jedini predloženi kandidat, a izabran je sa 139 glasova od ukupno 145 članova skupštine.

Obradović je istakao da je u pravom planu udruženja u narednom periodu rad na Medijskoj strategiji koja će “opredeliti medijsku scenu u Srbiji, ali i sudbinu novinara“, kao i da će se NUNS baviti zaštitom prava novinara.

„Konkretnim radom i postupcima podsetićemo sve da je NUNS ostao jedan od stubova demokratije u Srbiji“, naveo je Obradović.

NUNS će više pažnje da usmeri na rad i probleme lokalnih medija, koji su u teškoj situaciji, kao i na socijalna prava novinara kroz kontakte sa sindikatima jer novinari nemaju nikakvu zaštitu, naveo je Obradović, koji kaže da ujedinjenje sa Udruženjem novinara Srbije „nije nešto o čemu će razmišljati u svom mandatu“.

Obradović takođe smatra da je sudska praksa u Srbiji postala opasna po medije i novinare i da se njom treba pozabaviti i međusobno i sa odgovarajućim institucijama.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se ujednači sudska praksa u Srbiji sa praksom u Evropi “jer Srbija sve više počinje da liči na Miloševićevu Srbiju i Šešeljev zakon jer je medijima sve teže da plaćaju kaznu i opstaju na sceni“.

Vukašin Obradović je osnivač i glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Vranjske“, dobitnik više nagrada za novinarstvo, kao što su “Jug Grizelj“, “Stanislav-Staša Marinković“ i “Dušan Bogavac“.

Misija OEBS-a u Srbiji dodelila mu je 2009. godine nagradu “Ličnost godine“.

Prethodni predsednik Đorđe Vlajić je podneo ostavku na mesto predsednika NUNS-a nešto manje od dva meseca pošto je izabran 10. aprila na tu funkciju.


Izvor: Beta, Tanjug

Tagovi

Povezani tekstovi