Узлазни тренд пословања

Политика а.д. је у 2004. и у првом кварталу 2005. године, наставила и стабилизовала узлазни тренд позитивног пословања, у складу са основама бизнис плана који је Управни одбор усвојио јуна 2002. године, после оснивања заједничког предузећа ПНМ од стране Политике а.д. и ВАЦ-а, констатовано је јуче на седници Управног одбора овог предузећа.

Према речима генералног директора Политике а.д. Мирка Ђекића, стратешки пословни циљ била је свеобухватна измена технологије штампања магазина, потпуни прелазак са нерентабилне и застареле дубоке штампе на офсет штампу са савременом дигиталном припремом и дорадом. Купљена је још једна рото офсет аксиденична машина „комори” 38 СЛ, која је у тренутку куповине била најмодернија у Европи (прошле године излагана на највећем графичком сајму ДРУПА у Диселдорфу).

Купљене су и машине за паковање и бешавни повез, које увелико комерцијално раде. Предстоји нам куповина још једне машине за шивење жицом кроз превој (средства су обезбеђена) тако да ће, како је истакао Ђекић, до краја септембра 2005. године бити окончан инвестициони циклус у штампарији у Крњачи, која ће поново бити најсавременија у овом делу Европе.

У ту штампарију је, за три године, у машине, опрему и инфраструктуру инвестирано око 16 милиона евра, од чега је више од половине опреме купљено на лизинг.

Пословни резултати ових улагања су импресивни: од априла 2004. број месечно прерађених табака у односу на исти период 2003. повећан је са 4,5 на 14,5 милиона. У финансијском смислу месечни приход је, у поређењу са почетком овог инвестиционог циклуса, повећан седмоструко (са 5-6 милиона динара прихода месечно на око 35) при чему се тај тренд устаљеног повећања наставља. Нови пословни циљ јесте да се приход устали на око 40 милиона динара месечно, односно близу пола милијарде динара годишње, чиме би за релативно кратко време од три године наша штампарија постала стабилно рентабилна и најпрофитабилнији део не само Политике а.д. већ и осталих делова компаније, нагласио је Ђекић.

Члановима Управног одбора је предочена и информација да су у пословним односима Политике а.д. и ВАЦ-а у 2004. и почетком ове године решена сва до сада недовољно јасна и спорна питања.

Најбитније је да је прихваћено документовано инсистирање Политике а.д. да се готовински удео ВАЦ-а у оснивачком улогу повећа са 12 на 15 милиона евра, што је и учињено. Осим тога, ВАЦ је кроз кредитне аранжмане унео у ПНМ још око 10 милиона евра. Почетком ове године ВАЦ је, уз то, Политици а.д. под европским условима одобрио веома повољан кредит од три милиона евра за завршетак инвестиционог циклуса у штампарији у Крњачи, што је одмах по потписивању реализовано.

Ђекић је изнео и оцену да су текући пословни односи Политике а.д. с Комерцијалном банком а.д. били веома коректни.

Управном одбору је предочена и информација о проблемима акционарства у Политици а.д. који се често злонамерно или из незнања тумаче на разне начине. Политика а.д. има 6.366 малих акционара, који располажу са 2.023.697 акција, што је на дан 31. децембра 2004. године било 33,54 одсто свих акција. Водећи акционар је, после усвајања нових закона из ове области, држава Србија. односно влада Србије као њен заступник.

Управни одбор је одлучио да Скупштини акционара предложи хомогенизацију акција на вредност од 600 динара и на начин да у тој хомогенизацији нико не буде оштећен.

Tagovi

Povezani tekstovi