Odluka Višeg suda u Nišu ispravna

. Privatni tužioci Žarko Šurbatović i njegova supruga Gordana Šurbatović ustvrdili su da su Narodne novine o njima objavile netačne informacije i povredile im ugled i čast. Za pretrpljene duševne bolove tražili su od tuženih novčanu satisfakciju u iznosima od po 800.000 dinara.
 
Narodne novine su 2. i 3. aprila 2008. objavile članke Dragane Kocić u kojima je citirana optužnica Okružnog javnog tužilaštva protiv Žarka Šurbatovića, bivšeg načelnika Vojne direkcije za pravno-imovinske poslove Vojske Srbije, i njegove supruge Gordane Šurbatović. Šurbatović je krajem 2008. nepravosnažno osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave u delima kojima je 2005. godine svojoj tašti pribavio protivpravnu korist od oko osam miliona dinara.
 
Nažalost, u aprilu prošle godine, u prvostepenom postupku Opštinski sud u Nišu prihvatio je tužbeni zahtev Šurbatovića i novinarki Dragani Kocić i Narodnim novinama izrekao kaznu od milion dinara. NUNS je tada ocenio da je sud pogrešno primenio Zakon o javnom informisanju i Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda. 


Sekretarijat  NUNS-a
U Beogradu 04. avgusta 2010.
 

Tagovi

Povezani tekstovi