Otvoreno pismo gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću

Upućujemo Vam najoštriji protest zbog naloga kojim ste direktorima javnih preduzeća i ustanova u gradu Zaječaru zabranili “da daju izjave štampanim medijima” bez Vaše  prethodne saglasnosti.
 
Zaprepašćeni smo Vašom naredbom na koju nemate pravo ni po kom osnovu. Naprotiv, uvereni smo da Vam je kao iskusnom političaru veoma dobro poznato da je Zakonom o javnom informisanju propisano da “niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja…“.  Sigurno znate i da su prema Zakonu o lokalnoj samoupravi „organi i službe jedinice lokalne samouprave dužni da obaveštavaju javnost o svom radu preko sredstava javnog informisanja…”.
Mandat koji su Vam poverili građani svakako ne podrazumeva nikakvu cenzorsku nadležnost. Naprotiv, dužni ste da o svom radu redovno obaveštavate javnost. U tom smislu bi se od Vas pre dalo očekivati da utičete na sve nosioce javnih funkcija u Zaječaru kako bi odgovornije i transparentnije radili svoj posao. Ovako, ostaje nam da zaključimo da ste svesno učinili suprotno zloupotrebljavajući svoju funkciju i uticaj.
 
 
 U Beogradu 09.08.2010.


Nezavisno udruženje novinara Srbije
Vukašin Obradović, predsednik

Tagovi

Povezani tekstovi