Građani i dalje slabo informisani

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija, koja je sa koalicijom nevladinih organizacija sprovela istraživanje, istakao je da tri trećina građana Srbije nije tražilo informacije od državnih organa, iako smatraju da je to neophodno.
Nenadić je naveo da samo 22,7 odsto građana zna da pravo na pristup informacijama pripada svima, a da svega trećina zna kako da to pravo ostvari. Prema njegovim rečima samo sedam odsto ispitanika je navelo je da je bez problema dobilo tražene informacije. Preko 30 odsto građana zna da treba da se podnese zahtev organu koji poseduje informaciju, a da samo 8,3 posto građana zna da ima pravo da se žali Povereniku, ukoliko im bude uskraćena tražena informacija. Najveći deo građana o radu državnih organa se informiše preko dnevne štampe, a samo tri odsto građana koristi Internet kao sredstvo obaveštavanja rada državnih organa. Zanimljivo je da su ispitanici jako nisko ocenili kvalitet i poverenje u informacije koje im daju državni organi. Nenadić je ukazao da treba ispitati da li se ne veruje u institucije ili u medije koji prenose te informacije.
Skoro trećina građana smatrala je da institucijama, kao što su Narodna skupština i Ministarstvo spoljnih poslova, treba da se obrazlaže zbog čega je informacija potrebna, što nije navedeno u Zakonu. Nenadić je naveo da većina ispitanika smatra da svako ko uskraćuje informacije na koje građani imaju pravo, treba da bude kažnjen, kao i da postupak proglašavanja informacija za državnu tajnu mora biti posebno kontrolisan.


M. M.

Tagovi

Povezani tekstovi