NUNS i NDNV podržavaju zaposlene u listu Dnevnik

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravljaju odluku zaposlenih u listu Dnevnik da nastave da se bore za većinsko vlasništvo od 55 odsto nad sopstvenim listom. NUNS i NDNV takođe pozdravljaju izjavu predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića kojom je potvrdio podršku pokrajinske vlade zaposlenima u listu Dnevnik.


Istovremeno, NUNS i NDNV osuđuju pokušaj preduzeća Dnevnik holding, koji je manjinski vlasnik lista (s 45 odsto udela), da preuzme većinski paket akcija tako što je uslovio svoj pristanak da WAZ pokloni svoj vlasnički udeo zaposlenima u listu Dnevnik., ukoliko postane većinski vlasnik lista sa 53,43 odsto akcija. Upozoravamo da ovakvi pokušaji reetatizacije lista nisu u skladu sa zakonskim propisima Srbije i zalažemo se za proterivanje države iz vlasništva i uticaja nad medijima. Izražavamo čuđenje što se predstavnik osnivača Dnevnik holdinga, pokrajinski premijer, zalaže za jednu, a sam Holding za sasvim drugu stvar.  


NUNS i NDNV pozivaju vlasnike preduzeća Dnevnik Vojvodina pres, WAZ i Dnevnik holding, da javnosti konačno transparentno stave na uvid sve dokumente koji su relevantni za razrešenje sadašnje neodržive situacije. Svojim neodgovornim ponašanjem, dojučerašnji partneri doveli su Dnevnik u najveću krizu u njegovoj istoriji. Upozoravamo da produžavanje agonije može da dovede i do gašenja lista, što bi predstavljalo flagrantno kršenje prava građana Vojvodine na informisanje.


Zaposleni u Dnevnik Vojvodina presu nemaju ništa od populističkih izjava vlasnika lista da je sve što čine, navodno, u interesu zaposlenih. Da je to zaista tako, onda ne bi dozvolili da plate zaposlenih već godinama budu „zaleđene”, da od najavljenih investicija u preduzeće ne bude ništa već da se dugovanja pokrivaju kroz kreditne aranžmane, čime je većinski vlasnik zapravo zaduživao sopstvenu firmu.


Zbog svega navedenog, NUNS i NDNV rešenje da zaposleni budu vlasnici svoga lista smatraju najboljim. Ono bi, ujedno, otvorilo put i da se utvrdi odgovornost konkretnih osoba i oba suvlasnika za sve što se u Dnevniku događalo, od njegove privatizacije do danas.


NUNS i NDNV izražavaju nadu da će zaposleni u listu Dnevnik kao većinski vlasnici svog lista biti uspešni na tržištu i postati uzor za uspešnu privatizaciju medija u Srbiji.    




NUNS i NDNV


Beograd, Novi Sad, 9. decembar 2010. 

Tagovi

Povezani tekstovi