NUNS: Smišljeno se ograničava sloboda informisanja

 


Nedopustivo je da se medijima izriču kazne zbog prenošenja izjava javnih ličnosti jer se time smišljeno ograničava sloboda informisanja.


Radmilo Bogdanović je bivši minister policije koji je svakako imao uvid u informacije o aktivnostima Svetlane Raznatović. Sa tog stanovišta on je relevantna osoba čije stavove javnost treba i zaslužuje da zna. Za ono što on govori svakako nisu krivi ni odgovorni mediji. Pozivamo sudije da pri izricanju presuda medijima za ovakva i slična dela vode računa  o javnom interesu, odnosno pravu javnosti da sazna stavove i mišljenja reelvantna za slušajeve za koje je zainteresaovana.


 


Slučaj Svetlane Ražnatović je već dugo u žiži interesovanja javnosti i sasvim je prirodno da se mediji njime bave. Treba imati u vidu i činjenicu da  upravo ona treba da ponudi javnosti neke odgovore na pitanja koja se postavljaju. Presuda u tom kontekstu funkcioniše kao poruka da bi svi koji istražuju ovaj slučaj mogu da se nadju u situaciji da plaćaju drastične kazne. NUNS se nada da će viša sudska instanca, odnosno Apelacioni sud, imati više razumevanja za javni interes.


 


 


U Beogradu: 17. 12. 2010.


 


Sekretarijat NUNS-a


 


 


 


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi