NUNS: Podrška prevarenim radnicima RTV Zaječar

Nezavisno udruženje novinara Srbije podržava bivše radnike nekadašnje Radio-televizije Zaječar, sada Timočke televizije i radija, koji pokušavaju da se izbore za svoja prava ugovorena prilikom sporazumnog raskida radnog odnosa.


Bivši radnici RTV Zaječar, koji su radni odnos sporazumno raskinuli tokom 2009. i 2010. godine, nakon što su proglašeni za „tehnološki višak“, podneli su prijavu u kojoj ukazuju da je vlasnik bio dužan da im isplati zaostale zarade i otpremninu od 200 evra po godini radnog staža.


 „Od septembra 2009. godine, kada je kao tehnološki višak otpuštena prva grupa radnika, pa do juna 2010. godine, preduzeće je napustilo oko 35 ljudi i svima se duguje najmanje polovina isplata“, navodi se u prijavi. Podnosioci prijave, njih 27, među kojima je najviše novinara i radio-tv tehničara, ocenjuju da je postupak smanjenja broja zaposlenih utvrđivanjem tehnološkog viška sprovođen pod sumnjivim okolnostima uz brojne nepravilnosti i protivno Zakonu o radu i važećem kolektivnom ugovoru.


NUNS očekuje da nadležni inspekcijski i pravosudni organi u Zaječaru najhitnije ispitaju navode u prijavi i identifikuju odgovorne za grubo kršenje radnih i materijalnih prava bivših radnika RTV Zaječar.


 


Sekretarijat NUNS-a


U Beogradu, 20. decembra 2010. 

Tagovi

Povezani tekstovi