NUNS kritikuje Novosti zbog reklamiranja “vidovnjaka”


Nezavisno udruženje novinara Srbije upućuje javnu kritiku Večernjim novostima koje su u jučerašnjem izdanju, u tekstu “Voćnjak pod crnom magijom” prekršile profesionalne i etičke standarde novinarstva. NUNS ukazuje da je nedopustivo da novinari i mediji reklamiraju “poznavaoce” crne magije koji tvrde da “mogu sve da objasne”.



U tekstu se ukazuje na “nesvakidašnju mrežu, ispletenu od najmanje nekoliko hiljada metara tankog mašinskog crnog i belog konca”, u jednom seoskom voćnjaku nadomak Kraljeva. Spekulišući o autorstvu, motivima i ciljevima ove “nesvakidašnje pojave” novinar osim realne pretpostavke vlasnika voćnjaka da su mrežu ispleli „maštoviti seoski đilkoši ili možda nestašna dečurlija”, navodi da oni razmišljaju “i o poseti vanzemaljaca”, ali da “najviše veruju da im je to neko samo ispleo – vradžbine”. Kao mogući dokaz crne magije u tekstu se navodi i da je “slučajno ili ne, malo prehlađenoj” vlasnici voćnjaka “ovih dana procurio ali i prokrvario nos”.



Najgrublji profesinalni i etički prekršaj novinar je napravio u antrfileu u kojem citira “vidovnjaka”, koga “slika mreže u voćnjaku, međutim, ne iznenađuje”. U ovom besplatnom oglasu za sujeverne, vidovnjakinja, “koja tvrdi da proriče sudbinu gledanjem u karte”, tvrdi da “nema dileme, to je crna magija”. Vidovnjakinja poziva vlasnike voćnjaka da joj se jave, a ona će sve da im objasni.



I ovaj tekst je uvršten u „Crnu kutiju“ na sajtu NUNS-a www.nuns.rs/crna_kutija) kao primer grubog kršenja profesionalnih i etičkih novinarskih standarda.



Sekretarijat NUNS-a



U Beogradu 05. januara 2011.

Tagovi

Povezani tekstovi