Почео упис акција „Политике”

Одлука да се цео посао око уручивања акција убрза донета је на седници Управног одбора „Политика АД” одржаној 7. јуна. Уписом у Централни регистар и отварањем власничких рачуна у брокерским кућама, акционари региструју власништво над акцијама и могу да располажу њима. Рачуни су верификовани са стањем акција на дан 31. октобра 1998. године, а „Политика” је преко јавног огласа, за свог корпоративног агента изабрала фирму „Интерсити брокер”.

У Централном регистру отворен је емисиони рачун „Политике АД” чију укупну вредност формирају све акције које чине капитал компаније. Укупан број акционара је 6.350, од чега су 6.337 физичка лица.

Код Министарства привреде је у току верификација акција са стањем на дан 31. децембра 2002. године и по завршетку тог посла приступиће се издавању те емисије акција. Емитовано је укупно 1.927.330 акција две различите номиналне вредности: 503.979 акција од 330 динара и 1.423.351 од 600 динара. Према одлуци Управног одбора, пре изласка на берзу, на Скупштини акционара која ће бити одржана 30. јуна, обавиће се хомогенизација, односно уједначавање вредности акција. Како сазнајемо у „Политици АД”, ова процедура подразумева да нико неће остати без акција, а променом номиналне вредности неће бити промењен однос учешћа у укупном капиталу.

Владимир Дабић, из брокерске куће „Интерсити брокер”, каже да је јуче почео завршни упис акција, а процедура је следећа:

– Неопходно је добијање CFI кода и ISIN броја, што су заправо ознаке за емисију акција „Политике АД” и тек тада се уписују у књиге акционара у Централнi регистaр. Акционарима је омогућено да у просторијама синдиката у Цетињској 1 потпишу уговор о отварању власничког рачуна и дају налог за пренос акција на рачун, да би затим могли слободно да располажу својим власништвом – тргују акцијама, продају, поклањају… – објашњава Дабић.

„Интерсити брокер” је задовољан како цео процес тече и његови представници кажу да је процедура аутоматизована и да нема великих гужви. Направљен је добар распоред и у плану је да сваког дана свој власнички рачун отвори 200 до 300 малих акционара. У случају потребе, акционари ће моћи да заврше цео посао и у просторијама „Интерсити брокера” у Небојшиној улици, а планира се и отварање пункта у Крњачи.

Сви акционари ће у наредних неколико дана добити потврду о власништву и броју својих акција, а све тужбе који су поједини акционари подизали због спорог остваривања власничких права, чином уписа у Централни регистар, губе правни основ.

Први акционар који је свој потпис ставио на налог о преносу акција на власнички рачун био је иначе Дарко Рибникар, генерални директор „Политике новине и магазини” (Рибникари, наследници оснивача „Политике”, су највећи појединачни мали акционари), који је, због службеног пута, то обавио још у петак.


 М. Андрејић

Tagovi

Povezani tekstovi