Najviše dobrovoljaca

Beograd-U Radio-eteleviziji Srbije juče su ozvaničeni spiskovi tehnološkog viška na kojima se nalazi 1.069 imena. Većinu, kako kažu u sindikatima RTS-a, čine oni koji su se dobrovoljno prijavili na odlazak ili su stekli neki od uslova za penziju.  S druge strane, radnici koji su pravi tehnološki višak, već su počeli da ulažu žalbe.


-Na spisku viška zaposlenih su uglavnom dobrovoljci, procenjujemo ok 8o odsto-kaže za „Novosti“ predsednik Samostalnog sindikata RTS Milunka Zorić.-Nadam se da su kriterijumi prilikom odlučivanja o tehnološkom višku bili ispoštovani, ali to ćemo znati tek kada se završi rok za podnošenje žalbi, koji traje tri dana, a koje će Komisija razmatrati u subotu i nedelju.


Osnovni kriterijum bio je, podseća Zorić, uspešnost na poslu, koja se ocenjivala kod radnika, a alternativni kriterijumi bili su dužina radnog staža u RTS, školska sprema, imovinsko stanje, broj dece. Socijalnim programom predviđeno je, objašnjava ona, da oni koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak iz RTS-a dobiju po 200, koji koji ne odlaze svojom voljom po 100 evra po godini staža. Zaposlenima kojima nedostaje dve godine do penzije dobiće trećin proseka plate po godini staža i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ostvariti ostala prava. Primedba na dosadašnju proceduru već stiže iz sindikata RTS Nezavisnost, a glavni poverenik Miodrag Zupanc upozarava da u spiskovima nije naznačeno ko odlazi dobrovoljno, a ko ne i da taj potez iz direkcije nacionalne radio-televizije nisu hteli da obrazlažu. On kaže da su u sindikatu nezadovoljni što se socijalni program pravi po Zakonu o javnim preduzećima, mada RTS ubrzo po Zakon o radio-difuziji treba da bude transformisan u javni servis.


-Da bi se došlo do socijalnog programa potreban je plan programa, profil redakcija, a to je nepoznanica za ovu godinu. Kada bismo prešli na sistem javnog servisa tačno bi se znale programske obaveze, a na osnovu njih radila i kadrovska struktura, što je itekako važno kada se pominje da će do kraja godine uslediti druga faza tehnološkog viška-kaže Zupanc.


S. Remić

Tagovi

Povezani tekstovi