Pirot: Bura u medijskoj kući Sloboda

Predsednik sindikata, novinar Radio Pirota Nenad Paunović kaže da samostalni sindikat od lokalne vlasti, osnivača informativne kuće, traži da smeni članove Upravnog odbora „Slobode“ koji su članovi političkih stranaka, i direktora Svetlanu Matić Metodijev zbog „urušavanja cele kuće“.

„Tražimo da se van snage stavi i odluka o finansiranju iz opštinskog budzeta dva privatna medija u gradu, da se analizira visina zarada u ‘Slobodi’ koje su najniže među javnim preduzećima i ustanovama i potpiše pojedinačni kolektivni ugovor,“ kaže Panunović.

U obrazloženju zahteva se navodi da su članovi sindikata „zabrinuti za trenutno stanje u ‘Slobodi'“, da je preduzeće „u veoma teškoj situaciji“, da je „tehnički, tehnološki, programski i kadrovski ugroženo“, posebno zbog predstojećeg proseca privatizacije.

„Otkaz Đurđiću i moje upozorenje na sastanku zaposlenih na kojem se raspravljalo o predstojećoj privatizaciji, samo su jedan od razloga zašto tražimo smenu direktorke,“ kaže Paunović.

Direktor „Slobode“ Svetlana Matić Metodijev kaže da je ugovor o radu otkazan Momčilu Đurđiću zbog povrede radne obaveze. „Otkaz u ovom slučaju predstavlja akt zaštite interesa preduzeća i zaposlenih od nedoličnog ponašanja bilo kog pojedinca,“ istakla je ona.

Nekoliko dana posle toga oglasio se i sindikat „Nezavisnost“ u ovoj medijskoj kući, koji je pružio podršku direktorki, ocenivši njen rad „domaćinskim.“

Delegaciju samostalnog sindikata „Slobode“ primio je predsednik opštine Vladan Vasić, rekavši „da je to početak razgovora.“ On se u izjavi medijima složio da u „Slobodi“ ima problema i „da je cilj razgovora da se odnosi unutar kuće i njen rad poboljšaju.“

 U okviru „Slobode“ su nedeljnik „Sloboda“ koji je u oktobru prošle godine napunio 60 godina rada, Radio Pirot, koji postoji već 26 godina i pet godina star TV Pirot. U „Slobodi“ radi 73 stalno zaposlenih i nekoliko honorarnih saradnika.

Na vlasti u Pirotu je Koalicija za Pirot (koju čine Socijaldemokratija i Narodna stranka Pravda) koja vlada u pomoć SRS-a, SPS-a i NDS-a.

Tagovi

Povezani tekstovi