Tužiću Bebu

Beograd-Glavni i odgovorni urednik nedeljnik „Evropa“ Željko Cvijanović najavio je juče u razgovoru za Kurir da će podneti tužbu protiv bivšeg šefa Biroa za komunikacije Vladimira Bebe Popovića. Cvijanović se na tužbu odlučio posle emisije „Insajder“ na TV-B92 u ponedeljak uveče, u kojoj ga je Popović optužio da je dvostruki špijun i da je učestvovao u „medijskoj pripremi Zorana Đinđića“.


-Nemam izbora, moram da tužim Bebu Popovića. Nije mi milo zbog toga, jer ću onda morati da ga gledam po sudnicama, što mi nije nimalo drgao. Ali, šta ću! Sve što je rekao o meni u toj emisiji je najobičnija, bezočna, odvratna laž!-kaže Cvijanović, i precizira da neće tužiti B92  i Brankicu Stanković, autorku „Insajdera“.


-Ne nameravam da tužim autorku „Insajdera“, iako imam utisak da me ona nije želela u toj emisiji. Prvo smo dogovorili razgovor, pa ga je onda ona pomerila na termin koji meni nije odgovarao. Zatim je trebalo da se čujemo, pa mi se nije javila! Sve je to više nego sumnjivo. Ipak, ne nameravam da je tužim, jer se držim principa da se mediji i novinari nikada ne tuže…navodi Cvijanović. On je Popovićeve tvrdnje da je u toku rata u Bosni i Hercegovini „bio deo propagadne mašinerije bosanskih Srba“ nazvao smeđnim.


-Istina je samo da sam bio mobilisan jedno vreme i da sam zatim jedno vreme radio u agenciji „srna“, kao zamenik urednika. Ovo je, u stvari, jedna optužba sa ideološkom osnovom. To je logika-ti si bio mobilisan i radio si u Srni, što znači da si agresor i da si podržavao o organizovao ratne zločine! E, pa, to nije tačno, nikad se nisam stideo onoga što sam radio i mislim da sam bio na pravoj strani u tom ratu. Na strani svog naroda. Ako su svi ti ljudi zločinci, onda sam takav i ja-kategoričan je Cvijanović.


Prema njegovim tvrdnjama, nikad nikoga nije hapsio na Palama, kao što tvrdi Beba Popović, niti je ikad bio dvostruki agent. -To je jedna od najmonstruoznijih optužbi koje sam ikad čuo o sebi. Nikad nisam bio ni u kakvom štabu. Ako Beba ikad pronađe nekog kog sam ja hapsio ili ko je bio svedok toga, spremam se da se izvinim i odgovaram. Ali, to jednostavno nije tačno. A što se tiče tvrdnje da da sam istovremeno bio vojni i „civilni“ agent, mislim da bi takav agent uspeo da preživi čitavih petnaest minuta. To je smešna optužba-objašnjava Cvijanović.


Vladimir Beba Popović je, inače, još početkom 2003. godine tužio Cvijanovića za klevetu, zbog teksta objavljenog u „Blic njuzu“, i dobio presudu u svoju korist. Prilikom susreta na sudu, koji je jedini njihov formalni susret,  Cvijanović tvrdi da se uverio da ga Popović patološki mrzi.


-Jako je teško „ući u glavu“ čoveka koji vas manično proganja. Ne razumem razloge njegovog ponašanja. Mislim da Bebu najviše boli to što sam o njemu pisao kao o negativnom simbolu srpske tranzicije, na šta mi je on uvek odgovarao nekim dosijeima i podacima tajnih službi. Bio sam jedan od retkih novinara koji je smeo da piše o njemu i analizira njegov rad. Sada će, međutim, morati da odgovara zbog svojih laži!- zaključio je Cvijanović.


Đ. Odavić

Tagovi

Povezani tekstovi