Čistač bolje plaćen od novinara

Za neupućene, i „Vesti“ su, kao i „Bioktoš“ (uz 17 drugih preduzeća i ustanova) javno preduzeće, pod opštinskom nadležnošću.

Pričalo se i sastančilo ovih dana u Užicu povodom plata u ovdašnjim javnim preduzećima. One su šarolike u ovih 18 kolektiva. Prednjači, recimo „Vodovod“ čiji je direktor plaćen oko 46 hiljada, a najmanja plata u toj unosnoj prodaji vode je 12.369 dinara. Sledi direkcija za izgradnju gde direktor ima 44.602. dinara, fakultetlija 27.728, a nekvalifikovani 13.246 dinara. Plate direktora pozorišta, biblioteke, arhiva, upola su manje nego direktora „Vodovoda“. Najniža neto-zarada, po ovim podacima, jeste 9. 250 dinara, a primaju je nekvalifikovani radnici užičkog pozorišta.

„Vesti“ su, očigledno, izvan te šarene konkurencije. Dok druga opštinska preduzeća uredno isplaćuju zarade, ovde se zaposlenima duguje 12 mesečnih plata. Samo dve primili su za 2004. godinu. Novinar sa visokom stručnom spremom primio je februarsku platu (za prošlu godinu) u iznosu od oko osam hiljada. Dva ili tri puta manje od visokoškolaca u drugim javnim ustanovama.

I takvo stanje ovde je godinama. Novinske kuće bi u privatizaciju, ali opštinskih stega se nije lako osloboditi. Zato su se u „Vestima“, iako redovno rade i afirmativno o radu opštine pišu, nekako navikli na maćehinski odnos, život kraj dna opštinske kase.

B.Pejović

Tagovi

Povezani tekstovi