Školski primer medijskog linča

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je juče napise dnevnih listova „Srpski nacional“ i“Kurir“ o novinarki TV-B92 Brankici Stanković „Tekstovima objavljenim od 6. do 9. jula, novinari ta dva dnevnika prekršili su svaku stavku svakog domaćeg i svetskog novinarskog kodeksa, dodatno urušavajući ionako nisku profesionalnu etiku „priličnog broja ovdašnjih medija“, navodi se u saopštenju NUNS-a.


To udruženje napise o autorki emisije „Insajder“ smatra za „školski primer već viđene prakse medisjkog linča svih onih koji imaju drugačije mišljenje ili onih koji se radeći svoj posao eventualno pozabavepoltičkom pozadinom, vlasničkom strukturom ili bilo kojim pitanjem koje se tiče domaćih tabloida“. NUNS je apelovao na urednike i novinare da, bez obzira na „sirovu tržišnu utakmicu i naloge svojih nadređenih“ prelistaju važeće novinarske kodekse i razmisle o činjenici da su se, samim tim što su novinari, obavezali na njihovo poštovanje.


Udruženje je apelovalo i na nadležne organe da se „pozabave“ problemom transparetnosti medijskog vlasništva i tako bar delimično doprinesu uređivanju medijske scene u Srbiji. “ U suprotnom, i njima bi se moglo dogoditi, ili im se već događa, da postanu žrtve tabloida za koje, očigledno, ne važe nikakva pravila“, navodi se u saopštenju.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi