Ministar protiv popisa

Beograd- Ministar Dragan Kojadinović zatražio je da Skupština Srbije odbije jednu izmenu Zakona o javnom informisanju, što je Vlada sama predložila. Na sednici Odbora za kulturu i informisanje juče je prihvaćen amandman kojim se briše uvođenje evidencije javnih glasila. Ljut što je ministar naprasno promenio priču sa skupštinske govornice, Rajko Baralić (SPS) je izašao iz sale, i poručio:“Sram bilo vas koji ste se predomislili i Vas, ministre“.


Članovi Odbora nedavno su zastali bač kod ovog amandmana, jer se čekalo mišljenje Vlade, Kojadinović je saopštio kako je „kod mnogih očigledno veliki strah od prošlih vremena“, te da ne bi bilo dobro da se mediji sad „poposuju“. Rekao je da prihvata amandman „briše se“ Milana Stanimirovića (DS) i tako „podelio“ članove Odbora. Predstavnici G17 plus i DSS, njih četvoro, bili su „za“ brisanje, a toliko je bilo i „uzdržanih“. Zato će se tek na sednici parlamenta znati hoće li po Zakonu o javnom informisanju biti evidencije javnih glasila.


-Ako je gospodin Kojadinović uočio grešku, neka se izjasni da li je neznalica ili radi pod nečijim  pritiskom-izjavio je Baralić, po završetku sednice Odbora. „Ukoliko je hteo ovakav amandman, mogao je da zatraži da ga podnese neka od stranaka vladajuće koalicije. SPS se nije sporazumeo da će podržavati DS. Ministar je danas govorio potpuno suprotno od onoga što je sa govornice rekao o zakonu u načelu i nemoguće je da neko za dva dana potpuno promeni mišljenje. Od danas, ja više neću davati kvorum za odlučivanje na sednici Odbora.


U Vladinom obrazloženju izmena Zakona o javnom informisanju, između ostalog, navedeno je da će „ustanovljenje  evidencije doprineti…bržoj, lakšoj i kvalitetnoj saradnji s javnim glasilima na polju razmene informacija i uočavanja problema i približavanje nas evropskim standardiama, s obzirom da gotovo sve evropske zemlje u svojim propisima imaju ove odredbe“. Ljiljana Nestorović (SDP), član Odbora, novinarima je rekla da je prihvatanjem Stanimirovićevog amandmana praktično odustala od svog predloga, jer je to preporuka OEBS.


D.M.S.

Tagovi

Povezani tekstovi