Prepoloviti broj TV stanica

Strategija, koju će potom usvojiti vlada, trebalo bi da odgovori na više otvorenih pitanja, među kojima je unapređivanje pravne regulative, zatim transformacija Radio-televizije Srbije, definisanje finansiranja javnih servisa, utvrđivanje broja i vrste emitera, kao i privatizacije lokalnih medija čiji su osnivači opštine i gradovi.


Prema proceni Cekića, u Srbiji bi pet komercijalnih TV mreža moglo da dobije nacionalnu frekvenciju, uz prvi i drugi kanal RTS-a. Konkurs bi trebalo da bude završen do kraja godine, rekao je on, ocenjujući da bi broj lokalnih RTV stanica, kojih je sada 585, trebalo da bude „više nego upola manji“.


Cekić je podsetio da je Savet podržao Pravilnik o privatizaciji lokalnih i regionalnih stanica Ministarstva kulture, ali je ocenio da je nemoguće da taj proces bude obavljen do jula 2006. godine, kako je predviđeno. On je ocenio i da bi Pravilnik trebalo da se odnosi samo na stanice koje su postojale na dan stupanja na snagu Zakona o radiodifuziji u julu 2002. godine. Cekić je ocenio da je potrebna izmena pojedinih odredbi tog zakona koje su nejasne ili protivurečne, uključujući delove koji se tiču procedure imenovanja članova Saveta i uvođenja TV pretplate.


Ukazujući da zakon nalaže RTS-u da utvrdi evidenciju pretplatnika, ali ne precizira kako je to moguće, on je dodao da potpunu zabunu izaziva i član koji navodi da bi pretplatu trebalo da naplaćuje javno preduzeće koje ponudi najbolje uslove, ali ne predviđa šta će se desiti ako nijedno preduzeće neće da se prihvati tog posla.


Cekić je najavio da će Republička radiodifuzna agencija predložiti zato da se pretplata naplaćuje u vidu takse uz neki od računa koji građani plaćaju javnim preduzećima.
Prema rečima Cekića, u Nacrtu strategije ukazano je i da je Zakon o radiodifuziji u pojedinim delovima kontradiktoran, budući da eksplicitno zabranjuje emitovanje pornografije, ali istovremeno dopušta emitovanja takvih sadržaja u terminima između ponoći i šest ujutro.


 


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi