Projekat „Veća transparetnost lokalnih samouprava – PRAVO GRAĐANA, OBAVEZA DRŽAVE“

Projekat bi trebalo da doprinese većem učešću građana u društveno ekonomskom razvoju lokalnih samouprava i unapređenju rada lokalnih organizacija civilnog društva kroz obezbeđivanje veće transparentnosti rada lokalne javne administracije.

Projekat ima za cilj poboljšanje profesonalnog izveštavanja o radu lokalnih samouprava, odnosno o načinu korišćenja odobrenih budžetskih sredstava, u četiri grada u Srbiji, u Kikindi, Kruševcu, Prijepolju i Čačku.  Kroz našu saradnju sa četiri štampana medija i lokalnim organizacijama civilnog društva građani će dobiti uvid u funkcionisanje lokalne javne administracije i o budžetima namenjenim za razvoj njihove sredine.Bottom of Form

Kao rezultat rada svaki mediji u ova četiri grada će, posle tromesečnog istraživanja, objaviti po dva štampana dodatka. Prvi dodatak će istraživati procese  javnih nabavki kod lokalnih samouprava, dok će drugi dodatak istraživati načine trošenja budžetskih sredstava lokalnih samouprava.

Pored štampanih dodataka u medijima, NUNS će u dnevnom  listu „Danas“ publikovati Specijalizovani Dosije koji će dati pregled projekta i najboljih tekstova kao i spisak sugestija koje mogu poboljšati komunikaciju predstavnika lokalnih samouprava sa medijima i gradjanima.  Lista će biti distribuirana u četiri grada, ali i dostavljena ostalim opštinama Srbiji.

Projekat  traje godinu dana i sprovodi se u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo iz Bosne i Hercegovine i štampanim medijima „Kikindske“ iz Kikinde, „Čačanske“ iz Čačka, „Grad“ iz Kruševca i „Polimlje“ iz Prijepolja.

Projekat „Veća transparetnost lokalnih samouprava – PRAVO GRAĐANA, OBAVEZA DRŽAVE“ podržava Evropska unija. Sadržaj ove informacije je isključivo odgovornost „Nezavisnog udruženja novinara Srbije“  i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije.


Tagovi

Povezani tekstovi