Akcija “Imam pravo da znam kako trošite moj novac” u Kruševcu

U saradnji sa četiri lokalna medija, među kojima je i nedeljnik “Grad”, NUNS počinje drugu fazu projekta „Veća transparetnost lokalnih samouprava – pravo građana, obaveza države“ .

Građani Srbije još uvek slabo znaju ili zanemaruju činjenicu da je novac koji država prikuplja preko poreza njihov i da imaju apsolutno pravo da znaju kako ga država, odnosno, lokalna samouprava, troši. S druge strane, država se suviše često oglušuje o zahteve da informaciju o tome dostavi, doprinoseći tako već prihvaćenom većinskom uverenju građana o korumpiranosti i zloupotrebama u njenom radu. Zbog toga će na štandu NUNS-a na Trgu mladih u subotu  od 10 do 16 sati, građani će moći da izaberu  jednu od šest navedenih tema ili da dopišu temu za koju oni smatraju da je važna i da je valja istražiti. Teme koje budu dobile najviše glasova  “Grad” će, uz podršku NUNS – a, istraživati u sledećih šest meseci. Jedan od rezultata ovog projekta biće dva specijalna dodatka u nedeljniku “Grad” u koja će se baviti istraživanjem trošenja budžeta lokalnih samouprava.

  • Na listiću će biti ponuđene sledeće teme:
  • Povećanje broja zaposlenih u javnim preduzećima
  • Kako se troši novac iz budžeta namenjen za sportske klubove?
  • Po kom kriterijumu se dodeljuju sredstva za projekte udruženja građana i druge NVO?
  • Kako i koliko se plaća kulturna manifestacija “Vidovdanske svečanosti”?
  • Postoji li nepotizam pri zapošljavanju u javnom sektoru?
  • Koliko sredstava iz opštinskog budžeta se na godišnjem nivou izdvaja za omladinu i po kom kriterijumu?

Iako je glavni događaj planiran za subotu, 15. oktobra, ukoliko želite da izaberete temu štand će biti postavljen na Trgu mladih i u petak od 15 – 18h.

Ovaj projekat sprovodi se u programu Podrške civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Srbiji, a trebalo bi da doprinese većem učešću građana u društveno-ekonomskom razvoju lokalnih samouprava i unapređenju rada lokalnih organizacija civilnog društva kroz obezbeđivanje veće transparentnosti rada lokalne javne administracije.

 


 

Tagovi

Povezani tekstovi