Godišnje 40 evra

Sasvim je izvesno da će građani uskoro morati da promene višegodišnju naviku da ne plaćaju RTV pretplatu, koju je dolaskom na vlast ukinuo DOS kao jedno od predizbornih obećanja. Tačan termin uvođenja ove obaveze, kao i visina pretplate-još nisu utanačeni. Takva naknada se uvodi od jeseni, a u javnosti se pominju iznosi od 300 dinara mesečno za posedovanje radio i TV prijemnika u domaćinstvima, odnosno 600 dinara godišnje za prijemnike u vozilima.


Dr Vladimir Cvetković, član Saveta Republičke radiodifuzne agencije-tela koje rukovodi poslovima transformacije Radio-televizije Srbije u javni servis, objašnjava da bi pretplata na godišnjem nivou bila između 36 ili 40 evra, naravno preračunata u dinare. Naplaćivaće se, verovatnije, uz račun za struju. Novi izdaci, po pravilu, ne nailaze na odobravanje, pa je Nacionalna organizacija potrošača Srbije u pismu ministru finansija nagovestila mogućnost da pozove javnost na bojkot pretplate. Po njihovom tumačenju, RTS i nije servis gračana već vlade, pa bi vlada i trebalo da brine o finansiranju ovog emitera koji, kako navode, ima prihode i od reklama, a gledaocima ne nudi ništa više od drugih televizija.


-Ta organizacija ne pravi razliku između građana i potrošača, a to su dve različite kategorije, s tim što udruženje potrošača nema neku posebnu ulogu u transformaciji RTS-a u javni servis. Plaćanje pretplate je zakonska obaveza, a svako ko poziva na kršenje zakona rizikuje da dođe pod udar krivičnih sankcija- kaže dr Cvetković i objašnjava:


-Pretplata na javni servis nije pretplata na gledanje RTS-a, već mogućnost da u svakom trenutku dobijete objektivnu informaciju. Kada uplaćujete doprinos za zdrastveno osiguranje to ne znači da ćete se razboleti i koristiti zdrastvene usluge, već to izdvajate zbog svoje sigurnosti, a u ovom slučaju plaćate da biste gledali kvalitetniji informativni i obrazovni program. To je stvar mentalnog zdravlja građana, ujedno i ključni civilizacijski razlog. Cvetković podseća da pretplata na javni servis postoji u svim zemljama našeg okruženja i u celoj Evropi kao civilizacijske tekovina, a „mi u tome ne možemo ostati pusto ostrvo“.


-Jedan od najbitnijih uslova koji se našoj zemlji postavlja pred oktobarski proces pridruživanja i stabilicacije EU jeste postojanje javnog servisa, a tog servisa nema bez autonomog prihoda, odnosno pretplate- napominje sagovornik. To da pretplatu opstruiraju zapravo neke privatne televizije kojima siromaštvo građana služi kao paravan Cvetković smatra nagađanjima. Doduše, primetno je, kako kaže, da se na nekim televizijama učestalo anketiraju građani pitanjem šta će da rade ako se uvede pretplata, što je neka posredna kontrakampanja. Zaboravlja se da u ovoj priči nije reč o licitiranju „za“ ili „protiv“, već o zakonskoj obavezi, jer od svih javnih preduzeća zakonodavac je predvideo samo transformaciju RTS-a.


Iako je sva pažnja usmerena na uvođenje pretplate, transformacija u javni servis podrazumeva i mnoge druge poslove kao što su deobni bilans između radiodifuznih ustanova u Beogradu i Novom Sadu, izbor članova upravnih odbora i niz drugih. Ti poslovi odvijaće se paralelno, a njihovo okončenje je predviđeno do kraja godine.


M. Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi