Čarke zbog lokalnih novina

 Od pet članova Uređivačkog odbora lista po dva su predstavnici iz koalicije vladajućih stranaka Demokratske stranke i SVM-a, a peti član i odgovorni urednik glasila je načelnik Opštinske uprave.


Pokrenuta kao informativni bilten SO Čoka, „Hronika” izlazi sedmu godinu, mesečno u 2.000 besplatnih primeraka, često uz zakašnjenja, pa se prošlog meseca pojavio 49. broj. Prema rečima zamenika predsednika opštine Čoka Ferenca Balaža iz redova SVM-a, trebalo bi da Uređivački odbor pre štampanja pregleda sadržaj svakog broja, ali za to u protekloj godini nijednom nije bilo prilike. Praksa je da se dan uoči štampanja predočavaju već pripremljene stranice novina na kojima se već ništa ne može ispravljati, a pored toga iz SVM-a ukazuju na puno pravopisnih grešaka i „očajne prevode” tekstova. Predsednik SO Čoka Čaba Pinter (SVM) potvrdio je da je i poslednji februarski broj novina stigao do građana, a da ga Uređivački odbor nije pregledao.


– Pošto se radi o besplatnim novinama, građanima stižu tekstovi koji isključivo služe za ciljeve jedne stranke, koja tako pokušava da sebe popularizuje pred izbore koji nam se približavaju. Od pokretanja novina, njima se upravlja iz senke. Određuje se šta sme da se objavi, a šta ne – rekao je Čaba Pinter.


Predsednik Opštinskog odbora DS i bivši predsednik čokanske opštine dr Predrag Mijić, za vreme čijeg mandata je pokrenuto izdavanje „Čokanske hronike” potez koalicionih partnera tumači u kontekstu predizborne kampanje.


– U pitanju je uobičajena praksa pred izbore, kada se svi prave kao da nisu učestvovali u vlasti – kaže Mijić. – SVM je svih ovih godina imao mehanizme, pošto je u vlasti sa DS-om, da list izgleda kako oni hoće. Problem sa prevodima je prisutan od ranije, jer se svi tekstovi objavljuju na srpskom i mađarskom jeziku. Godinama smo se bunili zbog loših prevoda, ali kako je prevodilac bio iz Opštinske uprave postavljenn od strane SVM-a, u tome nisu videli problem, dok prevodilac nije otišao u penziju. Sve ovo mi više liči na pokušaj predizborne kampanje tako što se osporava ono što su drugi radili. Glasilo je pokrenuto sa ciljem da obavešta žitelje naše opštine o radu lokalne samouprave i lokalnim zbivanjima, a ako neko ne radi mnogo, ne može se o tome mnogo ni pisati, niti za to može da se nađe mnogo mesta u novinama. Naši koalicioni partneri su pre ovakvog poteza sigurno trebali da razmisle i o tome, zaključio je Mijić.


 


Autor: M. Mitrović

Tagovi

Povezani tekstovi