NUNS: Pronaći i kazniti nalogodavce i ubice Dade Vujasinović

dada-vujasinovic

[box align=’box-left’ id=’123′]

Na osamnaestu godišnjicu zločina NUNS zahteva od nadležnih državnih organa da istraže ko je svih ovih godina opstruirao istragu, deceniju i po držao javnost u zabludi da se poznata novinarka ubila i skrivao zločince. NUNS očekuje da će izmene zakona kojima je u Srbiji uvedena tužilačka istraga omogućiti brže dolaženje do krivaca i još jednom zahteva da istragu preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal koje ima pravo na tužilačku istragu.
“Svi koji su prikrivali i još prikrivaju zločin i štite ubice i nalogodavce svakog dana iznova ubijaju i Dadu i novinarstvo u Srbiji. Mi poštujemo činjenicu da je Republičko tužilaštva ispravilo tešku grešku prethodnika i zaključilo da je u pitanju ubistvu, ali to nije dovoljno. Nećemo se zaustaviti sve dok ubice, podskrekači i skrivači ovog teškog zločina ne budu kažnjeni”, izjavio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović povodom 18. godišnjice ubistva Dade Vujasinović.
Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali. Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu policiji je podnelo zahtev da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajći veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.
Radislava Dada Vujanović je kao novinarka magazina „Duga“ izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i veza između podzemlja i politike.“Činjenica da se njene ubice ne znaju punih 18 godina svedoči o snazi tih veza i o tome da se Srbije još nije otrgla iz ralja mračne prošlosti”, ocenio je Obradović.
Dada Vujasinović je rođena 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, 1987, a najveći deo novinarske karijere provela u „Dugi“.

Tagovi

Povezani tekstovi