NUNS, ANEM i Granski sindikat medija "Nezavisnost" iznenađeni predloženim izmenama Zakona o radiodifuziji

Slobodan Stojšić, predsednik Upravnog odbora ANEM očekuje da poslanici ove izmene Vlade Srbije odbace, da važeći Zakon počne da se primenjuje, a da pritisci na članove Radiodifuznog saveta prestanu.

Zajednički stav tri organizacije koje okupljaju predstavnike struke jeste da se izmenama ništa ne dobija i da će čak otvoriti prostor za dalju opstrukciju sređivanja radiodifuznog prostora. Istovremeno, kako je rečeno, predstavnici ovih organizacija za predlog su saznali iz medija, a da ih niko nije ni konsultovao niti obavestio.

Kako je objasnio Nebojša Bugarinović, predsednik NUNS, izmenama Zakona neki članovi Radiodifuznog saveta imaće veći legitimitet od ostalih, a biće i u prilici da na toj poziciji ostanu i po 18 godina, čime se, kaže on, sprečava protok ljudi kroz Savet.

Bugarinović sumnja i da se u ukidanju prava veta predstavniku Vojvodine u Savetu krije pokušaj da se neka prava Pokrajine svesno ukinu. Kada je u pitanju produžetak roka za privatizaciju opštinskih medija u javnom vlasništvu do 31. decembra 2008, Bugarinović ukazuje da se očigledno radi o nameri da se „kontrola nad opštinskim medijima zadrži do kraja mandata“.

– Ova odložena privatizacija biće iskorišćena samo za to da se ne krene u transformaciju i da se ovi mediji zloupotrebljavaju do novih izbora – dodaje Slobodan Stojšić.

Dragan Milanović, potpredsednik Granskog sindikata medija „Nezavisnost“ pobija stavova da je vlast nespremna da uvede red u oblast radio-difuzije.

– Vlast i dalje pokazuje spremnost najvišeg stepena da vlada elektronskim medijima, a pogrešnim tumačenjima važećeg zakona uvodi konfuziju u ovu oblast – naglašava Milanović.

Predstavnicima dva udruženja nije jasno ni zašto se već drugi put menja Zakon koji nije ni počeo da se primenjuje i kada praksa nije pokazala koje su mu slabosti.

M. J.

Tagovi

Povezani tekstovi