ANEM: „NE“ PRETPLATI ZA RTS! TIJANIĆ: B92 HOĆE DEO KOLAČA

– Mi se borimo za javni servis i za uvođenje TV pretplate po ugledu na zapadne demokratije, ali ne ovako. Ne vidim šta se tu, u stvari, nudi. Ne znamo šta kupujemo i zašto dajemo pare. Kažemo „da“ javnom servisu, ali „ne“ RTS-u. Nismo čuli nijedan plan RTS-a o tome šta planiraju s parama i kako će da ih potroše – kaže Stojšić.

On je dodao da je sve to „zakuvala“ Vlada Srbije, koja treba građanima da objasni o čemu se tu radi i da predloži neki plan.

– Dok Vlada bira upravljačku strukturu državne televizije – RTS-a, pretplata ne dolazi u obzir, jer zašto bi plaćali za to – rekao je predsednik ANEM-a.

Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, kaže za Kurir da je glavni problem koji brine ANEM što su ih do sada izdržavali drugi, a sada žele da uđu u sistem i da ga kontrolišu.

– Pa, samo novinari koji pasu tuđe livade nisu primetili da sam za godinu dana od RTS-a napravio najgledaniju televiziju, i to bez para. Šta predsednik ANEM-a kaže za četiri miliona gledalaca koji svakodnevno gledaju RTS? Ti gledaoci i moj dosadašnji rad su dovoljna garancija kvaliteta programa. Problem koji brine ANEM, međutim, nije u pretplati, nego u borbi za kontrolu srpskog medijskog prostora. I oni žele da se nakače i da se ovajde od javnog servisa – kaže Tijanić.

Generalni direktor RTS-a kaže da kritike na račun pretplate dolaze i zbog toga što vlasnik Televizije B92, Veran Matić, otvoreno želi deo kolača javnog servisa za sebe.

– Najbogatiji čovek u ANEM-u, vlasnik jedne televizije i radija, otvoreno želi deo kolača javnog servisa za sebe. Svejedno mu je, samo, da li će to biti u Beogradu ili u Prištini. Taj, inače najbogatiji novinar u Srbiji, tražio je od UNMIK-a da njegova televizija informiše Srbe s Kosova. A, opšte je poznato da Srbi s Kosova jako vole i poštuju njegovu televiziju i jedva čekaju da ih on informiše – kaže Tijanić.

Tagovi

Povezani tekstovi