Održan seminar „Novi mediji, novi izazovi“ (VIDEO)

seminar-nuns

Na seminaru je bilo reči o dramatičnim promenama koje tradicionalno novinarstvo doživljava nakon prave „eksplozije“ novih medija, posebno uloge koju imaju društvene mreže poput Fejsbuka ili Tvitera.

Predavač na seminaru, Vilijam Silkok, jedan od pionira istraživačkog novinarstva na globalnoj TV mreži U.S. višestruko nagrađivani autor i profesor na Kronkajt visokoj školi za novinarsvo i masovne medije, istakao je da su na medije u poslednje tri godine naročiti uticale aplikacije za mobilne telefone i tablet računari.

„ Sada je sve na webu, imate pristup informacijama 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Ono što je postalo važno je umeti ispričati priču, a istovremeno biti tačan, istinit i etičan, što zaparvo i jesu bazični principi novinarstva“.

On je, takođe, naglasio da je u eri intenet novinarstva publika postala aktivnija, da su čitaoci u mogućnosti da prave lične izbore, da traže druge izvore, ali i da novinarima govore šta žele.

„To je kao sa starinskim receptom vaše bake koji se pokazao dobrim kada se razbolite. Ali, to nju ne čini doktorom, kao što ni sve ove mogućnosti puibliku ne čine novinarima. Oni misle da to jesu jer mogu da pišu blogove ili neograničeno „šire“ priču. To ih, ipak, ne čini novinarima, jer nisu trenirani da budu principijelni, etični i da razdvajaju istinu od fikcije“.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić, istakao je da interesovanje novinara za ovaj seminar svake godine ogromno, kao i da su teme koje se obrađuju na od izuzetnog značaja za novinarstvo.

„Mogu da kažem da je ovo jedini seminar u zemlji, verovatno i u regionu, na koji neko dovodi vrhunske svetske predavače. To traje već godinama i to je razlog velikog interesovanja“.

[box align=’box-center’ id=’362′]

Seminar „Novi mediji, novi izazovi održan je od 14, do 16.maja u Beogradu, u prostorijama NUNS-a, i u Nišu 17. i 18. maja u prostorijama Medija centra. Prva tri dana učestvovalo je 12 novinara i novinarki iz Beograda, Vojvodine i centralne Srbije, dok su u Nišu mogućnost da saznaju o najnovijim trendovima u novinarstvu imale kolege i koleginice iz zapadne, istočne i južne Srbije.

Tagovi

Povezani tekstovi