Blog neće zameniti novinarstvo

blog-2

[box align=’box-center’ id=’654′]

Blogeri, s druge strane, ističu da je važno da dobro pišu i da su im blogovi čitani.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić ocenio je da je potrebno znati osnove novinarstva,  jer se u ovoj profesiji uči kako se odvaja bitno od nebitnog.

Blogerka Mirjana Mimica – Mahlat je, međutim, rekla da ne zna ništa o novinarstvu, ali da dobro piše i da je njen blog čitan.

Janjić je rekao da se može napisati blog, novinarski tekst i svi će ga čitati ako je dobar, ali je ipak važno znati neke osnove novinarske profesije. To se ne odnosi samo na blogere, već i na administraciju koja, kada piše izveštaje, ono što je bitno treba da stavi na početak, a ne da pročitate 50 strana nečega da biste shvatili šta je čovek hteo da kaže, rekao je Janjić.

Mimica, poznatija pod nadimkom Mahlat, rekla je da blog neće zameniti novinarstvo i ne može mu biti alternativa.

Mediji nameću taj spin i govore javnosti kako da misle o nečemu. Na blogu toga nema, rekla je Mimica. Mediji su glavni izvor informisanja, a blog je kritika, rekla je ona i navela da na Zapadu, ako o nečemu nisu pisali najpoznatiji blogeri, to se nije dogodilo.

Bloger Petar Vojinović rekao je da je pohađao školu novinarstva i da zna osnovna pravila ove profesije, koja se trudi da primenjuje u svom pisanju već četiri godine.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Zoran Panović rekao je da blog razume kao novi vid žanra u medijima. U pisanju bloga važe isti principi kao u medijima. Dobar bloger je dobro informisan bloger i tu se možda može naći mnogo talentovanijih ljudi nego u medijima, ocenio je Panović.

Panović je rekao da u srpskom društvu, ipak, postoji fenomen da uprkos širenju informacija internetom, ton mu daju štampani mediji. Štampa indukuje događaje u društvu, a ipak je žrtva te virtuelne stvarnosti, rekao je Panović i naglasio da kao urednik Danasa vidi koja je nesrazmera ulaska u sadržaj internet izdanja lista i prodaje novine na kioscima.

Panović se, ipak, našalio i dodao da se novinama najbolje čiste prozori i stavljaju se na pod kada se kreči kuća, što se ne može učiniti sa laptopom ili tablet računarima.

Tagovi

Povezani tekstovi