NUNS: Neshvatljivo dugo suđenje za otetu kameru Mreže

justicija-2

[box align=’box-center’ id=’660′]

PG Mreža već približno 12 godina pokušava da sudskim putem vrati kameru koju je njenim novinarima otelo obezbeđenja Srpske radikalne stranke.

Jedanaest godina i sedam meseci je prošlo a sudski proces nije završen. Od podizanja optužnice do danas, prema evidenciji advokatske kancelarije koja zastupa Produkcijsku grupu Mreža, zakazano je čak 36 ročišta za glavni pretres. U predmetu su obavljena tri veštačenja sposobnosti okrivljenog za prisustvovanje glavnom pretresu i uprkos potvrdi specijalisti da je okrivljeni sposoban da prati glavni pretres, postupak još nije okončan, niti se nazire njegov kraj.

U junu 2000. godine, novinarki PG Mreža Snežani Stojadinović i snimatelju Aleksandru Kostiću, dok su bili na zadatku u Zemunu, pripadnici obezbeđenja SRS Branislav Gavrilović i Nebojša Gavranov tražili su da predaju snimljenu kasetu. Nakon predaje kasete, Gavrilović je iz ruku snimatelja Kostića silom istrgao kameru, koju je zajedno sa Gavranovim odneo u sedište Srpske radikalne stranke.

U novembru 2001. godine, Okružno javno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv okrivljenih Branislava Gavrilovića i Nebojše Gavranova zbog krivičnog dela teške krađe u saizvršilaštvu. U optužnici se navodi da su: “ispred zgrade Nezavisnog udruženja građana Zemuna na naročito drzak način oduzeli kameru marke Sony model DSR-200 AP vrednosti tada 90.000 dinara (15.000 DM) u vlasništvu oštećene Produkcijske grupe Mreža, u nameri da prisvajanjem te stvari pribave sebi i drugome protivpravnu imovinsku korist.”

Sekretarijat NUNS-a

 

Tagovi

Povezani tekstovi