Mađar So promenio mesto i osnivača

Takođe iz Novog Sada odlazi i uprava lista (direktor i uredništvo) u Suboticu.
S preseljenjem neminovna su otpuštanja novinara pa će se u prvoj fazi, kako je predložio Kokaji a Upravni odbor prihvatio, broj zaposlenih u Novom Sadu smanjiti za više od polovinu. Od 67 radnika, do druge faze u Novom Sadu će raditi 31 zaposleni od čega 10 novinara. A posle druge faze sadašnja redakcija će se svesti na dopisništvo.

Odluka UO među zaposlenima stvorila je zebnju što će, kako vele, do kraja godine, dve trećine zaposlenih u listu, najvećim delom oni koji ne žive u Subotici, ostati bez posla.

Iako se očekivalo da će UO jednoglasno usvojiti odluku o preseljenju ovog lista Klara Oros, ćlan UO i novinar Mađar soa“, insistirala je da, zbog loših ekonomskih rezultata i pada tiraža direktor bude razrešen. Što se predložene reorganizacije tiče, ona je istakla da je narušena kako bi se izlaženje dnevnika izmestilo iz Novog Sada u Suboticu. Nju je podržalo tzv. novosadsko krilo SVM, međutim, na glasanju ostali su u manjini.

Predsednik druge po snazi mađarske političke stranke dr Pal Šandor je prokomentarisao da je Jožef Kasa ozvaničio ono što su čitaoci poslednjih godina primetili „da je `Mađar so` stranako glasilo SVM“.

– Uprava, kolegijum i srce redakcije – Desk sele se u tzv. Mađarsku kuću, u zgradu gde je i sedište Kasine stranke. Pored njegovog stranačkog kabineta, na istom spratu će se pripremati i novine. Pitam ih da li će Kasi nositi tekstove na lektorisanje ili na usaglašavanje stavova. Ukazivali smo na to prošle godine kada su osnivačka prava preneta sa pokrajinske skupštine na Nacionalni savet u kojem je SVM izboksovao većinu. Ne radi se o sukobu interesa već je u pitanju sukob morala jer Kasina supruga je do sada bila samo glavni i odgovorni urednik informativnog programa Radio Subotice a sada će uređivati i Mađar so. Ovaj list ni u vreme julovsko-espeesovske vladavine i nije bio u ovakom položaju – ocenio je dr Pal Šandor i dodao da će se ovaj list, osim toga što će izveštavati na štetu Mađara koji nisu članovi SVM i provincijalizovati“.

Eržebet Marjanov, bivši glavni i odgovorni urednik ovog dnevnika, pošto se javno suprotstavila namerama SVM da iz Novog Sada presele redakciju u Suboticu dobila je otkaz.

– Subotičko krilo SVM koje predvodi Kasa, preseljenjem Mađar soa u Suboticu direktno će kontrolisati informisanje Mađara u SCG. Nisam bila protiv toga da SVM ima svoje glasilo ali ne da dobije na poklon list koji su decenijama drugi stvarali već ako to žele neka osnuju svoje novine. Ovo što se sada događa je sled događaja nakon prenošenja osnivačkih prava sa Skupštine Vojvodine na Nacionalni savet u kojem SVM ima većinu. Pored lista ovu stranku najviše interesuje imovina ovog preduzea koja se samo u Novom Sadu, procenjuje na više desetina miliona evra. Dakle, suština je da je SVM sada zvanično stavio u džep dnevni list i imovinu biveg Foruma“, preduzeća koje je do promene osnivača izdavalo Mađar so – ocenila je Eržebet Marjanov.

Urednik ovog lista Ferenc Na ik je najnovija događanja prokomentarisao:
– Obistinilo se ono to sam pre tri meseca na konferenciji za novinare javno kazao posle čega su me u vrhu SVM, o čemu je štampa izveštavala, proglasili za narodnog neprijatelja i srbofila. Nakon te kvalifikacije sam dobio otkaz i već drugi mesec mi je zabranjen ulaz u redakciju u kojoj sam proveo skoro tri decenije, izjavio je za Politiku“ Ferenc Na ik.

Tagovi

Povezani tekstovi