B92: Koštunica da reaguje

Matić poziva premijera Vojislava Koštunicu da se izjasni o postupku koalicionog partnera i ministra u svojoj vladi. Najnoviji napad Velimira Ilića, ovoga puta na B92, osuđuju strukovna novinarska i medijska udruženja, ali i mnoge stranke, izuzev stranke samog Ilića, koja osuđuje „kampanju“ protiv svog lidera. S druge strane, slučaj Marka Miloševića podelilo je vladajuću koaliciju.

U obraćanju premijeru Koštunici, direktor B92 podseća da su uvrede i pretnje usledile kao reagovanje na legitimno novinarsko pitanje od interesa za javnost, koja ima pravo da sazna sve okolnosti pod kojima je nakon pet godina došlo do povlačenja optužnice protiv Marka Miloševića. „Želim da Vam ukažem da reakcija ministra Ilića i njegovog savetnika za medije, povodom koje su se mnogobrojne organizacije već oglasile osuđujući ih, nije samo nedostatak dobrog ukusa ili nevičnost u odnosima sa medijima. Potpuno je jasno kom političkom miljeu pripadaju ideje da one koji se smatraju drugačijim i nepoželjnim treba stavljati u azile i sanatorijume”, navodi se u pismu Verana Matića.

Ocenjuje se i da još veću težinu tom događjaju daje činjenica da u pitanju istup visokog predstavnika izvršne vlasti kao i to da njegov najbliži saradnik preti smrću.

„Lično očekujem da zbog takvog ispada ministra Ilića od njega zatražite da podnese ostavku. Odsustvo Vaše reakcije biće jasna poruka da prihvatate i podržavate ovakav način komunikacije najviših organa vlasti sa medijima”, navodi se u obraćanju Verana Matića premijeru Koštunici.

Podsetimo, informaciju o tome da je posredovao u povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić nazvao je smešnom i ocenio da pojedini mediji nepotrebno poklanjaju pažnju toj priči. Obrazlažući taj svoj stav, Ilić je koristio rečnik neuobičajen za jednog ministra.

Otvarajući radove na izgradnji žičare u Turističkom centru Kopaonik, Ilić je rekao da je njegova namera bila da Zorana Milovanovića, koji je njegov blizak rođak, zaštiti od pritisaka kojima je u Požarevcu bio izložen zbog sudskog postupka koji se vodio protiv Marka Miloševića. Velimir Ilić nije bio zadovoljan pitanjima koje je postavio B92 u vezi sa slučajem Marka Miloševića. Ilićev savetnik za medije i bivši novinar RTS-a Petar Lazović, novinarki B92 uputio je niz uvredljivih reči i psovki. Lazović je takođe, poslao i poruku generalnom direktoru naše kuće Veranu Matiću da će ga ubiti.

Na nešto kasnije održanoj konferenciji za novinare, Lazović je, međutim, negirao da je Matiću pretio smrću, objasnivši da ga je samo opsovao: „Gospođice, ja sam rekao vama: kažite Veranu Matiću da se nosi u tri lepe … materine“.

Na pitanje šta će uraditi povodom istupa svog savetnika za medije, ministar Velimir Ilić je rekao: „Gospodo s B92, gde god odete napravite haos. Gde god dođete napravite provokaciju. Vi ste bolesni, vi ste za psihijatrijsku kliniku, vi treba da se lečite kolektivno. Vama treba tretman na Kopaoniku, napravićemo jedan centar za vas, da vas zbrinemo. To vam ja obećavam, evo pomoćiću vam, vašeg velikog stručnjaka Verana Matića da dovedete da ljudi gledaju poslednje idiote u Srbiji. Ja to otvoreno tvrdim. Mi smo se ovde skupili o jednoj ozbiljnoj temi. Vi samo pričate o Marku Miloševiću, zaboravimo Marka, zar je vama Marko toliko važan u životu. Molim vas, nemojte nas ometati u jednom ozbiljnom poslu.“

Nakon ovoga, ministar Ilić je, na sebi svojstven način, objasnio koja bi pitanja novinarki B92 trebalo da budu prioritet: „Vi samo pričate, vi ste toliko napadni, vi se takvi ne možete udati. Ja brinem za vas. Kako ćete, vas niko neće. Mlada damo, opustite se ovde, uživajte i budite dobri s nama.“

Tagovi

Povezani tekstovi