NUNS: Pritisak na Javni servis

rts-pretplata

[box align=’box-center’ id=’1034′]

Činjenica je da u ovom trenutku, zbog izuzetno niskog nivoa naplate, Javni servis otežano funkcioniše i da je potrebno pomoći RTS i RTV dodelom dodatnih sredstava iz budžeta. NUNS smatra da trenutne okolnosti ne smeju da budu iskorišćene kao prilika da izvršna vlast utiče na uređivačku politiku Javnog servisa.

Podsećamo Vladu i parlament da su principi rada javnog servisa utvrđeni Zakonom o radiodifuziji, kao i da je način finansiranja jedan od uslova za nezavisnost Javnog servisa. Za normalno funkcionisanje RTS i RTV neophodno je obezbediti potrebna sredstva iz pretplate jer se na taj način onemogućava uticaj na uredjivačku politiku.

NUNS poziva Vladu Srbije i Ministarstvo kulture da razmotri način finansiranja Javnog servisa jer je očigledno da postojeći model ne omogućava normalno funkcionisanje RTS i RTV. Ukoliko sistem finansiranja i bude menjan na način koji podrazumeva izdvajanje budžetskih sredstava, nužno bi bilo upotrebiti model koji se primenjuje na nezavisne institucije. To znači da bi parlament na početku godine trebalo da izglasa budžet kojim bi raspolagao javni servis, bez mogućnosti da vlada i njeni organi menjaju utvrđeni iznos ili dinamiku priliva sredstava.

Podsećamo, takodje, prvog potpredsednika Vlade da se važeći Zakonu o javnom informisanju, čije je izmene i dopune osporio Ustavni sud, donet 2003., ni na koji način ne može uporediti sa zakonom čiji je on bio glavni promoter i izvršilac od 1998. do 2000. u vreme kada su nezavisni mediji nasilno gušeni. Donošenje novog Zakona o javnom informisanju i Zakona o radiodifuziji predviđeno je Medijskom strategijom za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo kulture.

Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi