Slučaj stigao do vlade

NE stišava se bura koju je izazvao ispad ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića na Kopaoniku, u susretu sa novinarima TV B 92. Posle brojnih osuda ministrovog ponašanja upućenih, kako od medijskih poslenika, tako i iz političkih stranaka, različita su i predlozi za “disciplinovanje” ministra, koji lako “gubi živce” u komunikaciji sa novinarima. Dok jedni zahtevaju Ilićevo izvinjenje, a drugi njegovu ostavku, ima i onih koji pomirljivije gledaju na ceo slučaj.

Tako je, uz napomenu da se Pokret snaga Srbije zalaže za odgovornost u javnom nastupu, i medija i javnih ličnosti, portparol te stranke Dejan Mileković prokomentarisao ovaj događaj rečima da “Velimir Ilić ima stil kakav ima”. Ni druga strana u ovoj priči nije gubila vreme.

Direktor TV B 92 Veran Matić, osim što je pozvao premijera Vojislava Koštunicu da od svog ministra zatraži ostavku, presavio je tabak i protiv Ilićevog savetnika za medije Petra Lazovića podneo tužbu za krivična dela uvrede, klevete i ugrožavanja sigurnosti.

Tužba je, kako je saopštila RTV B 92, podneta nakon pretnji i uvreda koje je pre, tokom i posle konferencije za štampu, Lazović pre tri dana, na Kopaoniku, izneo na Matićev račun. A šta je, zapravo, bio povod za lavinu koja je pokrenuta sa Kopaonika? Po svemu sudeći, sve je krenulo od pitanja o uslovima pod kojima je nakon pet godina povučena optužnica protiv Marka Miloševića i Ilićevoj ulozi u tome.

Nezadovoljan pitanjima u vezi slučaja Milošević, novinaru Ani Veljković je, kako prenosi njena redakcija, ministrov savetnik za medije Petar Lazović uputio niz uvreda i ružnih reči, pa i poruku direktoru B 92 Veranu Matiću “da će ga ubiti”.

Ono što su i gledaoci mogli da vide jeste konferencija za novinare kada Lazović negira da je izrekao takvu pretnju i novinarki B 92 kaže:

“Gospođice, ja sam rekao vama: kažite Veranu Matiću da se nosi u tri lepe … materine”.

Petar Lazović, inače, bivši novinar RTS-a kao da je dao šlagvort ministru kome je inače savetnik za medije, jer je Ilić obraćajući se novinarki B 92 rekao:

“Gospodo sa B92, gde god da odete, napravite haos. Gde god dođete napravite provokaciju. Vi ste bolesni, vi ste za psihijatrijsku kliniku, vi treba da se lečite kolektivno. Vama treba tretman na Kopaoniku, napravićemo jedan centar za vas, da vas zbrinemo. To vam ja obećavam, evo, pomoći ću vam, vašeg velikog stručnjaka Verana Matića da dovedete da ljudi gledaju poslednje idiote u Srbiji. Ja to otvoreno tvrdim. Mi smo se ovde skupili o jednoj ozbiljnoj temi. Vi samo pričate o Marku Miloševiću, zaboravimo Marka, zar je vama Marko toliko važan u životu. Molim vas, nemojte nas ometati u jednom ozbiljnom poslu…”

Potom se ministar obratio i direktno novinarki Ani Veljković:

“Vi samo pričate, vi ste toliko napadni, vi se takvi ne možete udati. Ja brinem za vas. Kako ćete, vas niko neće. Mlada damo, opustite se ovde, uživajte i budite dobri sa nama”… Ovaj incident inače nije prvi Ilićev “sukob” sa novinarima. Još uvek nisu zaboravljene uvrede koje je Ilić uputio novinarki Olji Bećković, dok je u slučaju novinara novosadske TV “Apolo” Vladimira Ješića, ministar otišao i korak dalje, pa osim verbalno i fizički ga napao.

Tagovi

Povezani tekstovi