Međunarodna podrška novinara progonjenim kolegama u Turskoj

turska

[box align=’box-left’ id=’1379′]

Podrška peticiji koju su organizovale Međunarodna federacija novinara (IFJ) i  Evropska federacija novinara (EFJ), poklopiće se ove nedelje sa važnom fazom suđenja protiv novinara istraživača Sonera Jalcina.

Prenosimo deo apela iz saopštenja turskih kolega.

“U petak 16. novembra uhapšeni novinar istraživač Soner Jalcin, koji je u zatvoru od 14. februara 2011, izaći će pred sud u najvažnijem trenutnku slučaja “Oda TV” u Istanbulu. Prema mnogim nacionalnim i međunarodnim izveštajima, Soner Jalcin i mnoge njegove kolege proganjane su zbog pisanja članaka i kritičkih mišljenja o vladi, kao i zbog činjenice da se bave istraživačkim novinarstvom.

Bez obzira na vaše viđenje tekstova, ključno pitanje ostaje sloboda štampe i sloboda izražavanja. Danas, iz njegove ćelije u Silivri, nadomak Istanbula, Soneru Jalcinu treba naša pomoć. Tražimo podršku Evropske federacije novinara (EFJ) i Međunarodne federacije novinara (IFJ) kao i članica ovih organizacija, i očekujemo njihovu podršku potpisivanjem peticije koju će objaviti jedne ili više novina u Turskoj”.

Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi