Više od 60 novinara tražilo pravnu pomoć NUNS-a

pravo-i-pomoc

[box align=’box-left’ id=’1545′]

Do sada je Udruženje primilo 17 zahteva za zastupanje, od kojih je 11 prihvaćeno. U deset slučajeva radi se o tužbama protiv novinara koji su profesionalno radili svoj posao. Pored toga, prihvaćeno je i zastupanje grupe novinara protiv kompanije Ringier Axel Springer Ltd. zbog nezakonitog preraspoređivanja sa jednog na drugo radno mesto. Iako u suprotnosti sa kriterijumima donacije, ovaj slučaj je preuzet posle konsultacija sa predstavnicima organizacije Civil Rights Defenders.

Sredinom 2012. jedan slučaj po tužbi protiv novinara okončan je u njegovu korist, odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu.

Pored zahteva za zastupanja, od aprila 2012. NUNS je primio 51 pitanje u vezi sa profesionalnim i radnim pravom. Ovog puta, prepoznajući značaj preventivnog delovanja i izbegavanja potencijalnih tužbi, novinari i urednici su nas kontaktirali pitanjima u vezi sa tekstovima koje su tek pripremali za objavljivanje. Pravni stručnjaci odgovarali su istog dana, a najkasnije u roku od 24 sata.

Članove NUNS-a na sudu zastupa advokatska kancelarija Živković Samardžić.

Pored pravne pomoći NUNS obezbeđuje i savetovanje u vezi sa primenom Etičkog kodeksa novinara Srbije. Pregled saveta koje je u ime NUNS-a davala Tamara Skrozza možete naći na našem sajtu

Ukoliko imate pitanje u vezi sa tekstom koji radite ili se na vas vrši bilo kakav pritisak povodom vašeg profesionalnog posla, javite nam se putem telefona 011 3343 255 ili posetite sajt www.nuns.rs/pravni_saveti

Tagovi

Povezani tekstovi