RTS, IPAK, JAVNI SERVIS

Ovo je rekao generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić, na jučerašnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje pri Skupštini Srbije. Odbor je usvojio izmene i dopune Zakona o radiodifuziji, o kojima danas počinje rasprava i u parlamentu, a kojima se precizira uvođenje TV pretplate, RTS-u se ostavlja rok od šest meseci da se transformiše u javni servis, predviđa se ukidanje prava veta za predstavnika iz Vojvodine u Savetu za radiodfuziju, a rok za privatizaciju lokalnih opštinskih medija “pomera” se do 2008. godine.

Rajko Baralić (SPS) podržao je ideju o tranzicionom fondu za RTS, Aleksandar Vučić (SRS) saopštio je da radikali neće glasati ni za ni protiv ovog zakona, i poručio da bi država iz budžeta trebalo da finansira televiziju “sve dok se ne uspostave normalni odnosi u društvu”. Nebojša Bugarinović, predsednik ukazao je da bi bilo protivno zakonu da se uvede TV pretplata pre nego što nastane javni servis.

Članovi Odbora, koji su polemisali, nisu podržali zahtev NUNS, ANEM, ali i predstavnika Odbora za kulturu i informisanje pri Skupštini vojvodine, da se članu Saveta iz Vojvodine ne ukine pravo veta.

Tagovi

Povezani tekstovi