TV pretplata spasava RTS od bankrotstva

Ova primedba poslanika DS Gordane Čomić odražava atmosferu u kojoj je vođena jučerašnja rasprava u Skupštini Srbije o Vladinom Predlogu izmena Zakona o radiodifuziji, koji demokrate neće podržati, koji su radikali oštro kritikovali, ali su najavili da neće učestvovati u glasanju.

– Tačno je da uzimanje TV pretplate preko računa za struju ima ružnu političku konotaciju koja podseća na prošla vremena i da smo mi koji smo bili u opoziciji, bili protiv toga, ali je pretplata osiguranje da će program biti u interesu svih građana Srbije – izjavio je ministar kulture i informisanja Dragan Kojadinović, obrazlažući poslanicima predložena rešenja. Ona je, prema Kojadinovićevim rečima, prilika da se televizija, koju treba sačuvati kao nacionalno blago, oslobodi političkog upliva, kao i da se da ista šansa i državnoj i komercijalnim televizijama, jer je vreme da oživi tržište i da se sredi haos u etru koji je, kako je potom ministar izjavio novinarima, „da ironija bude veća, eskalirao kada je zaveden moratorijum na dodelu frekvencija“.

Kojadinović je za govornicom izjavio da će predložene izmene omogućiti da konačno počne primena zakona koji je donet još u julu 2002. Tim izmenama završava se proces formiranja Saveta radiodifuzne agencije, tako što se utvrđuje trajanje mandata prvog saziva Saveta. Umesto sadašnjih dve, četiri i šest godina, mandati bi trajali četiri, pet i šest godina. Predloženo je i brisanje odredbe koja članu Saveta koji je izabran na predlog Skupštine Vojvodine daje pravo veta na odluke tog tela. Produžava se krajnji rok za privatizaciju lokalnih elektronskih medija do 31. decembra 2008.

Na optužbe radikala da je tokom devedesetih bio izričito protiv pretplate, Kojadinović je odgovorio da je tada RTS bila propagandna mašina Slobodana Miloševića, a sada bi bila servis svih građana. Međutim, prema rečima Aleksandra Vučića, devedesetih je RTS bio najgledaniji, ali je sada to TV Pink. On je kazao da radikali ne hvale prilike u RTS u vreme Miloševića, ali i ocenio da sadašnje stanje u kom je prva vest da je Tadić primio Rundeka, sigurno nije lošije nego u vreme Gordane Suše. Vučić je negodovao zbog uvođenja TV pretplate onda kada građani teško žive. Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić je ocenio:

„Onda Tijanić, danas Tijanić, u čemu je razlika?“ Nikolić je primetio: „I danas, kada je za neku televiziju prva vest Boris Tadić, zna se da je uređuje DS, a kada je Vojislav Koštunica – da je u pitanju DSS“.

Poslanici Demokratske stranke neće glasati za izmene zakona zbog, kako je rekao Milan Stanimirović, nedostatka strategije. Po njemu je nelogično da se RTS skida sa budžeta, a da se budžetsko finansiranje produžava za lokalne elektronske medije.

– Tijanić je zatekao RTS u solidnom finansijskom stanju, a doveo ga do bankrotstva. Tako je opala gledanost i Drugog i Trećeg kanala, koji je trebalo da se privatizuje i procenjen je na tri miliona evra. Hrvati su za svoj treći kanal od RTL dobili 30 miliona evra – istakao je Stanimirović.
Kojadinović je novinarima izjavio da su dve milijarde koje su odvojene u budžetu potrošene i da sada moramo naći načina da se kroz tranzicioni fond obezbede sredstva do početka priliva novca preko pretplate u kasu jednog i drugog servisa (u Beogradu i Novom Sadu).

Predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Aleksandar Lazarević (G17) napomenuo je da je Odbor predložio kao stav predstavnika poslaničkih grupa da se izbriše zakonska odredba koja članu Saveta iz Vojvodine daje pravo stavljanja veta na odluke tog tela. On je naveo i da će se, ako Skupština usvoji predložene amandmane, pretplata za RTS obavljati preko EPS, bez obzira što se njeni čelnici bune. „RTS je javni servis, ne idu svi u bolnice i škole pa za njih izdvajaju sredstva“, istakao je Lazarević.

Socijalisti će, kako su najavili, zakon podržati jer, prema rečima njihovog šefa Ivice Dačića, smatraju da je bolje da plaćamo državnu televiziju ako ne mislimo da nam decu vaspitavaju komercijalne TV stanice. Socijalisti su podsetili ministra da kao razlog izmena zakona ne navodi nekadašnji RTS i ne podseća ih, jer bi oni mogli i da se predomisle.

M. M. – M.T.

Tagovi

Povezani tekstovi