Besplatna pomoć

Na pitanja zainteresovanih iz oblasti radnog i krivičnog prava advokat će odgovarati svakog prvog i trećeg petka u mesecu u prostorijama NUNS-a. Zbog tužbi za klevetu i uvredu koje podnose političari, stranke, ali i drugi nezadovoljni napisima u medijima, novinari često stižu na sud kao tužena strana.

Međutim, to nije Jedini razlog radi kog je organizovana ova vrsta pomoći novinarima. Primećeno je da se priličnom broju zaposlenih u medijskim kućama zakidaju čak i elementarna radna prava, neki godinama rade bez ugovora ili sličnog papira, bez uplaćenog staža i doprinosa za socijalno i penziono osiguranje.

Čak i u takvim slučajevima praksa pokazuje da novinari retko traže zaštitu na sudu, verovatno i ne znajući svoja prava. O tome se razgovaralo i na nedavnom seminaru o zaštiti socijalnih i profesionalnih prava novinara na Paliću. Jedna od prvih mera da se stanje popravi svakako jeste i besplatna pravna pomoć koju će NUNS, u saradnji sa Međunarodnom federacijom novinara, obezbeđivati zaposlenima u medijima u narednih godinu dana.

Advokat Snežana Đokić, koja će voditi ovo savetovalište, podseća da se zbog nedovoljnog poznavanja prava novinarima dešava da često propuste rokove za tužbu, prihvataju ugovore koje nisu dovoljno proučili, a koji su po njih štetni i slično.

Pravni saveti ticaće se konkretnih pitanja i problema s kojima se suočavaju zaposleni u medijskim kućama, pa i pouke šta sve treba da sadrži ugovor o radu i koji su najčešći previdi. Pravno savetovalište namenjeno je zaposlenima u medijskim kućama bez obzira na to da li su članovi ovog novinarskog udruženja ili ne, a dosadašnje interesovanje pokazuje da advokati neće sedeti besposleni.

Tagovi

Povezani tekstovi